cannabisplant-china-mannenblog
cannabisplant-china-mannenblog

De geschiedenis van de cannabisplant

Nederland nam in 2017 een historisch besluit. Een krappe meerderheid in de Tweede Kamer besloot toen dat het onder bepaalde voorwaarden niet strafbaar is om cannabis te telen of in te kopen. Een bijzondere stap, die Nederland aarzelend heeft genomen. Dat de cannabisplant bijzondere eigenschappen heeft, weet de mensheid al eeuwenlang. Zo vermoeden veel archeologen dat deze plant al zo’n achtduizend jaar voor Christus door mensen in Azië werd geteeld. Natuurlijk zijn dat schattingen die niet te controleren zijn, maar dat de geschiedenis van de cannabisplant al heel lang is, staat vast.

Het oude China

Het jaar 2737 voor Christus geldt als een belangrijk ijkpunt in de geschiedenis van de cannabis sativa, een van de meest bekende planten uit de cannabisfamilie. In de oude Chinese legenden staat beschreven hoe keizer Shen Neng in dat jaar al een medicijn voorschreef dat gemaakt was van deze cannabisplant. Niet alleen voor het bestrijden van diverse aandoeningen, maar ook om pijn weg te nemen (verdoving) en om de geheugenfunctie te verbeteren. Na verloop van tijd deed de plant ook in andere werelddelen zijn intrede. Zo beschreef de Griekse historicus Herodotus hoe het volk rond het jaar 450 voor Christus cannabisplanten op gloeiende stenen gooiden. Men inhaleerde de geur die daaruit opsteeg. Het effect hiervan op de mensen werd door Herodotus beschreven. Een andere bekende naam in de geschiedenis van de cannabisplant is die van de Chinese chirurg Hua Tuo. Hij leefde vermoedelijk ongeveer van het jaar 140 tot 208 en zou cannabispoeder door wijn hebben geroerd. Dat mengsel diende hij vervolgens zijn patiënten toe om ze mee te verdoven.

Alternatief voor alcohol

Het verbod op de consumptie van alcohol in de Arabische wereld heeft er mogelijk toe geleid dat men in de negende eeuw op steeds grotere schaal cannabis ging verbouwen. Mensen zochten naar een alternatief en vonden dat in hasjiesj, de hars van de cannabisplant. Overigens was de cannabisplant ook in die tijd niet alleen in beeld als genotsmiddel. Dat de vezels van de plant bijzonder geschikt zijn om te gebruiken als grondstof voor touw en kleding, had men toen ook al door. Wat later in de geschiedenis zou cannabis zelfs een belangrijke positie innemen. Het was de Britse koningin Elizabeth I die in 1563 de teelt van cannabis verplicht stelde voor alle grootgrondbezitters. Iedereen die meer dan 24 hectare land bezat, moest cannabis gaan telen. Deed men dat niet, dat volgde een boete van 5 pond. Dat was in die tijd ongeveer een half jaarsalaris! De plantvezels waren nodig voor de gigantische Britse vloot in die tijd.

De huidige situatie

Vandaag de dag teelt men cannabis voor verschillende medische toepassingen. Ook zijn er steeds meer producten op de markt waarin cannabidiol (CBD) is verwerkt. Een stof die door de cannabisplant gemaakt is vanuit het aanwezige molecuul cannabigerol. Dit is in feite de bouwsteen van de cannabinoïden.

Ontdek wat cannabis en China gemeen hebben met elkaar, enjoy goodlife!

Lees meer artikelen voor een gezonde levensstijl op mannen blog mensgoodlife.