Intermittent fasting: Hype of game changer?
Intermittent fasting: Hype of game changer?

Intermittent fasting: Hype of game changer?

Grote kans dat je weleens van intermittent fasting hebt gehoord, op YouTube, in de gym of misschien zelfs van die ene collega die opeens zijn lunch overslaat. Maar wat is het dan precies? Is het een tijdelijke trend, zoals detox thee of van die sapkuren? Of is het een bewezen strategie die je lichaam, je focus en je energie een boost kan geven? Het is tijd om de feiten eens van de hype te onderscheiden.

Wat is intermittent fasting

Bij Intermittent fasting draait het om wanneer je eet, niet per se om wat je eet. Het gaat om een eetpatroon waarbij je afwisselt tussen periodes van vasten en periodes van eten. Het doel? Je lichaam laten werken op opgeslagen vet en daarmee kilo’s kwijtraken én gezonder in je vel zitten.

Enkele populaire vormen zijn:

  • Bij de 16/8-methode eet je binnen een periode van 8 uur (bijvoorbeeld van 12 tot 8 in de avond) en vast je de overige 16 uur, waarbij ook je slaap meetelt.
  • Wanneer je 5 dagen per week “normaal” eet en 2 dagen per week je calorie-inname flink beperkt (denk aan 500-600 kcal), hebben we het over de 5:2-methode.
  • De OMAD (One Meal A Day) methode heeft eigenlijk geen uitleg nodig. Je eet 1 grotere maaltijd per dag en that’s it.
  • Nog een andere vorm is 24-uurs vasten waarbij je 1 à 2 keer per week een hele dag zonder eten doet.

De voordelen

Wanneer je aan intermittant fasting doet, zijn er verschillende voordelen die je zou kunnen ervaren. Zo draait je vetverbranding op volle toeren wanneer er geen nieuwe energie via voeding binnenkomt. Je lichaam komt in een soort vetverbrandingsmodus, waarbij je ook dat hardnekkige buikvet aan zal pakken. Geloof het of niet: daarnaast kan niet eten je scherper maken. Je lichaam maakt tijdens het vasten ketonen aan (een soort octaan 98 voor je brein). Geen after-lunch dip, maar juist een sterke focus. Tenslotte hebben we minder pieken en crashes en dat betekent minder cravings. Dit leidt weer tot stabielere energie en een betere hormoonbalans.

De kanttekeningen

Het klinkt allemaal leuk en aardig. Maar het is zeker niet voor iedereen een match made in heaven. Sport je intensief? Dan heb je kans op een energietekort tijdens je trainingen. Heb je in het verleden te maken gehad met een eetstoornis? Dan kan dit een trigger zijn. Ben je er ook bewust van dat het een impact kan hebben op je sociale leven, wanneer je “pas” om 12.00 uur begint met eten. Ook is intermittent fasting geen excuus voor een junkfoodfeestje. Wat je eet blijft nog steeds belangrijk voor het resultaat.

Dus… Hype of game changer?

Als je het op de juiste manier toepast, kan intermittent fasting écht een game changer zijn. Zeker als je worstelt met snaaien of overeten, je liever niet bezig bent met het tellen van calorieën en je behoefte hebt aan meer energie en mentale helderheid. Maar… het moet wel bij jou passen. Bij jouw ritme, jouw lichaam en jouw doelen. Dus, test het! Voel hoe je erop reageert en beslis of het iets voor jou is.

Test het. Bouw het rustig op. En voel wat het met je doet. Enjoy goodlife!

Vind meer nieuws over lichaam en geest op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.