vergroot-je-werkgeluk-en-ga-met-meer-plezier-naar-je-job
vergroot-je-werkgeluk-en-ga-met-meer-plezier-naar-je-job

Vergroot je werkgeluk en ga met meer plezier naar je job!

De meeste mensen werken om geld in het laatje te brengen. Maar plezier hebben in hetgeen je doet – oftewel werkgeluk – is ook ontzettend belangrijk. We werken immers een groot deel van ons leven. Werkgeluk betekent meer dan alleen plezier hebben in je werk. Het betekent ook dat je enthousiast wordt van je baan en dat je er voldoening uithaalt. Gedeeltelijk heb je hier zelf invloed op, door bijvoorbeeld een functie te kiezen die je leuk lijkt. Deels is het ook afhankelijk van externe factoren. Bijvoorbeeld de binding met collega’s of een goede (thuis)werkplek. Als je meer werk geluk ervaart, zit je beter in je vel, ben je creatiever en werk je efficiënter.

Werkgeluk vergroten

Aan externe factoren kun je niet altijd direct iets veranderen. Toch kun je op verschillende manieren zèlf je werkgeluk vergroten.

  • Betekenisvol werk en waardering. Kies een baan die je leuk vindt en waarbij je het gevoel hebt dat je iets bijdraagt aan de maatschappij of de medemens. De meeste mensen voelen zich beter als ze andere blij kunnen maken. Dit hangt ook samen met de waardering die je krijgt na het doen van je werk. Veel kappers ervaren daarom bijvoorbeeld vaak werkgeluk.
  • Verantwoordelijkheid en uitdaging. Als je alleen maar simpele eentonige taken verricht, slaat de verveling toe. Daarom is genoeg uitdaging in je werk van belang. Meer verantwoordelijkheid krijgen is een voorbeeld van een uitdaging. Maar het kan ook een uitdaging zijn om te presenteren, overtuigen of doelstellingen te maken.
  • Persoonlijke ontwikkeling. Cursussen, trainingen en opleidingen zorgen ervoor dat je jezelf blijft ontwikkelen. Dit is belangrijk om geluk te ervaren in je werk. Bovendien kun je door het ontwikkelen van capaciteiten en vaardigheden mogelijk naar een andere functie doorgroeien. Perspectief en een toekomstplan hebben ook een positief effect op werkgeluk.
  • Sociale contacten. Misschien word je af en toe helemaal gek van alle afspraken en calls. Maar zie dit ook als kansen om je collega’s te leren kennen en met ze te bonden. Collega’s hoeven niet per se je beste vrienden te zijn, maar een goede band draagt bij aan de teambuilding en werkplezier.

Money op de bank of liever gelukkig, of allebei? Enjoy goodlife!

Wil jij een cursus werkgeluk doen om jezelf en anderen te motiveren? Of wil je meer lezen over motivatie? Lees dan verder op lifestyle platform mensgoodlife.