verschillen-tussen-mannelijke-en-vrouwelijke-bloggers
verschillen-tussen-mannelijke-en-vrouwelijke-bloggers

Verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke bloggers

Zijn er nou echt zulke grote verschillen tussen mannen en vrouwen? Of lijken we allemaal ontzettend veel op elkaar? Mannen vinden vaak dat vrouwen alleen maar roddelen, praten over problemen en overgevoelig zijn. Vrouwen vinden daarentegen vaak dat mannen alleen maar samen gamen, veel te lang door discussiëren over nutteloze onderwerpen en het vaak al gezien houden na enkele oppervlakkige gesprekken. Maar verschillen we ook daadwerkelijk zo veel van elkaar? Of lijken we stiekem toch ontzettend veel op elkaar? En komt dit ook tot uiting in de communicatie en schrijfstijl van beide geslachten?

Lichamelijke verschillen

Allereerst willen we graag een blik werpen op de fysieke en biologische verschillen tussen een man en een vrouw. Mannen en vrouwen verschillen namelijk op verschillende fronten, maar zijn ook op veel gebieden gelijk aan elkaar. Zoals we allemaal wel weten zijn vrouwen fysiek anders dan mannen, neem bijvoorbeeld lichaamsbeharing. Over het algemeen hebben mannen meer lichaamsbeharing dan vrouwen. Maar natuurlijk is onze fysieke gesteldheid ook op veel vlakken identiek aan elkaar.

Biologisch gezien is het lichaam van een man op bepaalde gebieden anders dan het lichaam van een vrouw. Geslachtshormonen, spiermassa en breinontwikkeling zijn bijvoorbeeld anders ontwikkelt bij mannen dan bij vrouwen. Vaak denken mensen dat alleen mannen het geslachtshormoon testosteron in hun lichaam hebben zitten, en vrouwen alleen het geslachtshormoon oestrogeen. Dit is echter een misverstand. Oestrogeen komt namelijk ook gewoon in kleinere mate voor in het mannelijk lichaam. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor testosteron, het belangrijkste hormoon op het gebied van zin hebben in seks. Testosteron komt dus ook zeker voor in het vrouwelijk lichaam.

Afgezien van deze drie biologische verschillen, verschillen mannen en vrouwen biologisch gezien verder niet veel van elkaar. Het is de maatschappij, en de daarbij horende stereotypering die een nadruk legt op de verschillen tussen man en vrouw.

Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus, toch?

Stereotypering

Het wordt er vaak al met de paplepel ingegoten: jongens houden van blauw en meisjes houden van roze. Dit noemt men ook wel gender-stereotypering. De omgeving van een kind speelt vaak een grote rol in het aannemen van stereotypes. Het is dus niet zozeer nature dat een rol speelt in de verschillen tussen mannen en vrouwen, maar nurture: oftewel de opvoeding en omgeving van een kind. Het voelt simpelweg als normaal om op dezelfde wijze als je omgeving te denken en te doen en je neemt het dan ook snel over van een ander. Sommige mensen denken juist tegendraads en proberen bewust deze vorm van gender-stereotypering te verbreken. Genderneutraliteit krijgt een steeds grotere rol in onze samenleving. Zo zijn er namelijk op veel openbare plekken al genderneutrale wc’s ingericht, waar dus zowel man als vrouw naar de wc kan.

Zijn de meeste verschillen tussen man en vrouw te wijten aan stereotypering?

Communicatie verschillen

Een ding is zeker: mannen en vrouwen communiceren op een andere manier. Je zult het waarschijnlijk persoonlijk wel eens ervaren hebben. Vrouwen communiceren vaak op een emotionele manier, en zijn ook over het algemeen meer bereid om lange gesprekken over hetzelfde te voeren. Dit geldt zowel in face to face gesprekken, maar ook zeker in het schrijven van teksten. Daarentegen kunnen mannen vaak kort en bondig reageren en schrijven, wat soms weer frustratie bij de vrouw kan opwekken. Kort en bondig kan soms een beetje kil overkomen, ook al bedoelen wij mannen dit misschien wel helemaal niet zo.

De intonatie van mannen en vrouwen is ook wezenlijk verschillend. De toonhoogte van een gemiddelde mannenstem is vaak 0,5 tot 0,9 octaaf lager dan die van een vrouwenstem. Daarnaast praten vrouwen vaak op een vragende manier, en mannen op een luide eentonige manier.

Houd dus wel in gedachte dat niet alle mannen en vrouwen hetzelfde zijn. En dat er ook zeker mannen zijn die meer emotioneel zijn en houden van het schrijven van lange teksten. Het omgekeerde geldt natuurlijk voor vrouwen.

Bloggen

De onderwerpen of informatie waar vrouwen over schrijven zijn vaak ook anders dan de onderwerpen waar mannen over schrijven. Waar vrouwen het liefst een blog gebruiken als een persoonlijk dagboek, schrijven mannen liever om een goede of slechte ervaring van een bepaald product of merk met andere te delen. De interesses van mannen en vrouwen verschillen nou eenmaal in de meeste gevallen. Een stereotype man schrijft het liefst over bier, voetbal en vrouwen. Een stereotype vrouw schrijft het liefst over gin tonics, dagjes weg en sportoefeningen.

Herkennen van een door vrouwen geschreven tekst

Maar waar kun je een tekst die geschreven is door een vrouw eigenlijk aan herkennen? Vrouwen maken vaak gebruik van verkleinwoorden, bijvoorbeeld ‘plantje’ in plaats van ‘plant’. Bovendien gebruiken ze onnodig vaak moeilijke woorden in een geschreven tekst.

Publiciteit

Daarnaast is er vaak een verschil in de mate van publiciteit. Mannen bloggen vaker anoniem of incognito als bijverdienste voor een bedrijf. In vergelijking met vrouwen, die vaak liever zelf in de picture staan en onder eigen naam een product of bedrijf willen promoten. Dit noemt men ook wel influencers.

Perspectief bieden

Maar maakt het eigenlijk uit als een tekst of boek door een man of vrouw geschreven wordt? Wellicht kun je je soms beter inleven als je een tekst leest die geschreven is door iemand van hetzelfde geslacht. Er wordt namelijk vaak gesteld dat mannen liever een boek lezen dat is geschreven door een man dan door een vrouw. Maar het kan ook zeker eens een goed idee zijn om bepaalde teksten te lezen van iemand met wellicht een andere schrijfstijl en andere interesses. Misschien kan het je kijk op deze wereld nog wel wat verbreden. En het kan eigenlijk super interessant zijn om er achter te komen hoe het andere geslacht nu echt denkt over bepaalde zaken en onderwerpen.

Conclusie

Over het algemeen zijn er biologisch gezien vrij weinig verschillen tussen mannen en vrouwen. Het is de maatschappij en stereotypering die vaak de verschillen tussen beide geslachten oplegt. Het is aan jou om dit te doorbreken en de wereld te verbreden door ook vaker teksten te lezen van of te communiceren met het andere geslacht.

Stel jezelf open voor het andere geslacht en verbreed je kijk op de wereld, enjoy goodlife!

Wil jij meer lezen over mannen en vrouwen? Lees dan verder op lifestyle platformen mensgoodlife (mannen blog), of lifestyle platform ladiesgoodlife (vrouwen blog).