feiten-en-onjuistheden-over-soas
feiten-en-onjuistheden-over-soas

Feiten en onjuistheden over soa’s

Nog steeds zijn er veel geruchten over seksueel overdraagbare aandoeningen. Vaak gaat het om fabels, maar omdat soa’s nog steeds taboe zijn is het moeilijk om ze te weerleggen. In dit artikel volgen een aantal onwaarheden over soa’s en vervolgens wordt uitgelegd wat wel waar is. Een artikel dat moet lezen als je wilt weten hoe het nu precies zit met soa’s.

Feiten en onjuistheden over soa’s:

Een soa loop je maar één keer op

Alleen voor herpes en hiv geldt dat je het maar één keer op kunt lopen. Deze virale soa’s zijn levenslang. Helaas zijn er nog geen medicijnen beschikbaar die de soa’s genezen. Wel kunnen ze goed behandeld worden. Andere soa’s zoals gonorroe, syfilis en chlamydia kun je meerdere keren oplopen. Ze zijn goed te behandelen met antibiotica, maar het betekent niet dat je lichaam vervolgens resistent is tegen deze soa’s. Jonge vrouwen dienen extra op te letten. De voorplantingsorganen worden nog sterker aangetast wanneer ze opnieuw chlamydia krijgen. Veilige seks is dus altijd sterk aan te raden.

Als je niets voelt heb je geen soa

Ook als je niets voelt kun je toch een soa hebben opgelopen. Allereerst is er sprake van een incubatieperiode. Dit is de periode tussen besmetting en het moment dat de klinische symptomen zichtbaar worden. Dit hoeft niet te betekenen dat je zelf iets merkt, maar vanaf dat moment kan met een laboratoriumonderzoek worden aangetoond dat iemand besmet is met een soa. Voor chlamydia en gonorroe is dit 14 dagen. Het is aan te raden om op de hoogte te zijn van de verschillende incubatietijden per soa. Na de incubatieperiode kan het soms weken, maanden of zelfs jaren duren voordat symptomen duidelijk worden. Bij chlamydia krijgt ongeveer de helft van de besmette personen helemaal geen klachten. Er lopen zelfs duizenden Nederlanders rond met soa’s zonder dat ze dit weten. Het is dus belangrijk om je regelmatig te laten testen. Niet testen betekent een gevaar voor je eigen gezondheid en die van anderen.

Zonder seksueel contact krijg je geen soa

Ook zonder seksueel contact kun je een soa oplopen. Syfilis en herpes kunnen worden overgedragen tijdens het zoenen. Het vocht van de blaasjes of zweertjes in de mond of op de lippen dragen het virus. Andere soa’s, zoals het HPV-virus en trichomonas kunnen worden overgedragen via lakens, handdoeken of zelf een wc-bril. Zo kan de trichomonas parasiet urenlang overleven in lichaamsvocht dat zich in een warme omgeving bevindt. Besmetting vindt overigens alleen plaats wanneer de parasiet in contact komt met andermans slijmvliezen. De kans is dus bijzonder klein dat je op deze wijze een soa oploopt. Een ander voorbeeld is het besmettelijke hepatitis A-virus, dat wordt opgelopen via besmette ontlasting in voedsel, water of tijdens anale seks. Opgedroogd ontlastingsmateriaal dat het hepatitis A-virus bevat kan zelfs 2 weken overleven en een risico vormen voor mensen die niet besmet zijn.

Het testen op soa’s doet pijn

Nog steeds heerst het gerucht dat mannen worden getest door middel van een wattenstaafje die in de plasbuis wordt gestoken. Niet een manier die veel mannen zal aanspreken. Het gevolg is dat het ze weerhoudt om een test te laten uitvoeren. Maar tegenwoordig gaat het testen veel eenvoudiger. De meest voorkomende soa’s, zoals gonorroe en chlamydia worden getest aan de hand van urine. Dit kun je buitenshuis doen bij de huisarts of GGD, maar er zijn ook zelftesten op de markt die even betrouwbaar zijn. Ze maken gebruik van laboratoria die ook de testen van de GGD en de huisarts onderzoeken. Het grote voordeel van de zelftest is dat je het anoniem vanuit huis kunt uitvoeren. Je vangt zelf je urine op in een bakje en dit stuur je vervolgens op naar het laboratorium waar het getest wordt. Binnen enkele dagen heb je al de uitslag al binnen.

Hoe je het ook wendt of keert, wees altijd op je hoede en doe een test bij twijfel. Een gezond lichaam zorgt voor een gelukkig lijf, enjoy goodlife.

[divider]Najib Amhali: Soa test[/divider]

Ontdek meer seks voor mannen op lifestyle nieuws platform mensgoodlife.