het-belang-van-een-spoedtest-bij-enige-twijfel-over-een-soa
het-belang-van-een-spoedtest-bij-enige-twijfel-over-een-soa

Het belang van een spoedtest bij enige twijfel over een SOA

Heb je een vermoeden dat je misschien wel een SOA opgelopen hebt? Dan is het belangrijk en verstandig om een SOA-test te doen, wanneer nodig zelfs een spoedtest. Aan de hand van de resultaten ervan kun je op de juiste manier handelen. Rondlopen met twijfels over een eventuele seksueel overdraagbare aandoening is geen goed idee! Niet alle SOA’s gaan gepaard met duidelijke klachten en wanneer je een SOA negeert, kan dit zelfs uitlopen op onvruchtbaarheid. Bij twijfel doe je dus gewoon een (spoed)test!

Wanneer een SOA-test?

Er zijn verschillende redenen om je te laten testen. Misschien zit je in een risicogroep, ben je gebeld door een recente bedpartner die een SOA bleek te hebben. Of misschien heb je bepaalde klachten (dit kan ook als je gewoon een condoom gebruikt hebt), of heb je onveilige seks gehad. En ook wanneer je een nieuwe relatie begint, kan dit een reden zijn om een test te doen. 

Uiteindelijk geldt de regel: hoe eerder je het herkent, hoe eerder je hem kunt behandelen en hoe beter dat is. Heb je namelijk een seksueel overdraagbare aandoening, dan heb je gelijk meer kans om ook een andere SOA te krijgen en je kunt natuurlijk anderen besmetten wanneer je jouw SOA nog niet behandeld hebt.

In de meeste gevallen kun je 3 weken nadat je besmet bent, een seksueel overdraagbare aandoening aantonen met een test. Het heeft om die reden eigenlijk ook geen zin om eerder dan deze 3 weken een test te doen. In sommige gevallen kan dit wel eerder, wanneer je bijvoorbeeld al klachten hebt. Kom je er later dan 3 weken achter dat je misschien een ziekte hebt? Doe dan zeker een spoedtest!

(Zelf)testen

Een SOA-test kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je gemakkelijk een afspraak bij de huisarts of GGD bij jou in de buurt maken. Woon je bijvoorbeeld in Amsterdam en wil je snel weten of je die seksueel overdraagbare aandoening hebt? Dan boek je een afspraak of koop je een zelftest bij SOA test Amsterdam. Zo’n SOA-thuistest kent verschillende voordelen. Het is anoniem, je bespaart reis- en wachttijd, je krijgt de uitslag vaak al 24 tot 36 uur nadat de test in het lab is aangekomen en je voorkomt de moeilijke en oncomfortabele situaties met de arts en in de wachtruimte.

Bij twijfel doe je een SOA-test, enjoy goodlife!

Lees meer tips voor gezonde seks op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.