een-sollicitatiegesprek-zonder-beginnersfouten
Lazy Artist

Een sollicitatiegesprek zonder beginnersfouten

Ben jij op zoek naar (ander) werk? Vaak denken mensen als je werkloos bent dat je niks anders doet dan alleen maar op de bank hangen, maar ze moesten eens weten! Solliciteren kost namelijk heel veel tijd en energie. Het gaat soms ook gepaard met het meemaken van vervelende momenten. Bijvoorbeeld dat je wordt afgewezen, geen antwoord weet op de pittige vragen of zelfs te laat komt. De tip: voorbereiding is key! Maar hoe bereid jij je goed voor op je sollicitatiegesprek? Lees dan gauw de onderstaande tips.

Verdieping

Terwijl je de vacature las, heb je je waarschijnlijk al globaal verdiept in de functie en het specifieke bedrijf. Maar voor een sollicitatiegesprek is meer nodig dan alleen een globaal idee van wat je bij het bedrijf gaat doen. Zorg ervoor dat je je verdiept in wat het bedrijf wil bereiken en wat haar drijfveren zijn! Bereid je ook voor op de vraag: ‘Waarom zou je graag bij ons willen werken?’, en ‘Wat sprak je aan in de vacature?’.

Het is zo ver, je gesprek!

Zorg ervoor dat je ruimschoots van te voren al bezig bent met de tijd. Plan alles goed in zodat je niet op het allerlaatste moment nog moet haasten, of zelfs in het ergste geval te laat komt. Dit is zeker een afknapper voor een bedrijf. Vooral als je dus nog met het openbaar vervoer moet komen, check dan regelmatig je reisplanner! Overmacht kan natuurlijk altijd voorkomen, maar jij wil natuurlijk wel een goede indruk maken.

Kleren maken de man

Voor een sollicitatiegesprek is het van belang dat jij er goed verzorgd opstaat. Scheer je, ga naar de kapper en trek je mooiste outfit aan. Het hangt natuurlijk wel af van de functie en het bedrijf waar jij gaat solliciteren. Bij een sollicitatie bij een bouwbedrijf trek je iets anders aan dan bij een marketingbureau! Ga jij voor een zakelijke look? Neem dan eens een kijkje bij herenkleding van Henk ter Horst. Hier zul jij gegarandeerd de perfecte outfit vinden voor jouw sollicitatiegesprek.

Stel je zelf voor

Als je (op tijd!) bent aangekomen voor je sollicitatiegesprek, is het van belang dat je jezelf ook nog eens goed presenteert. Vaak moet je nog even wachten in een wachtruimte totdat je gesprekspartner je komt halen. Sta altijd op als je jezelf voorstelt en maak oogcontact. Doe je dit niet, dan kan je onzeker overkomen. Geef een stevige handdruk, maar niet te stevig natuurlijk. Dit hangt een beetje af met wie je een gesprek hebt. Probeer dit goed in te schatten vantevoren.

Toon interesse

Vaak denken mensen dat een sollicitatiegesprek hetzelfde is als een vragenvuur. Oftewel dat meerdere personen al hun vragen op jouw afvuren en dat jij ze maar allemaal moet beantwoorden. Dat is dus niet zo! Toon ook zeker interesse in de ander en bereid een paar vragen voor. Vaak wordt op het einde gevraagd of je nog vragen hebt. Het komt altijd beter over als je op z’n minst één fatsoenlijke vraag kunt stellen. Dat laat ook zien dat je het zelf ook serieus neemt. Luister vooral ook goed naar je gesprekspartner! Je moet natuurlijk niet iets vragen wat van tevoren al besproken is.

Heb jij extra hulp nodig met het solliciteren? Jobsking biedt je gratis 650 voorbeeld sollicitatiebrieven die je direct kunt downloaden. Good luck!

Wil jij je sollicitatie kleding afmaken met passende accessoires, lees dan snel verder op lifestyle nieuws voor mannen platform mensgoodlife!