hoe-schrijf-je-een-professionele-motivatiebrief
hoe-schrijf-je-een-professionele-motivatiebrief

Hoe schrijf je een professionele motivatiebrief?

Een motivatiebrief is vaak iets wat je nog even snel erbij doet als je solliciteert. Maar vergis je niet, er zijn veel bedrijven die hier veel waarde aan hechten. Dus laat ChatGPT geen standaard brief maken, maar ga er echt even voor zitten. Met onderstaande tips heb je snel een originele brief die impact maakt op je toekomstige werkgever. Bekijk ook handige motivatiebrief voorbeelden voor de nodige inspiratie.

Doe onderzoek

Je wilt natuurlijk niet incompetent overkomen door niet te weten waar het bedrijf voor staat. Daarom is het slim om jezelf een beetje te verdiepen in de organisatie en de functie voordat je begint met schrijven. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de website van het bedrijf, scroll door de LinkedIn-profielen van werknemers en lees wat artikelen over de branche waarin het bedrijf opereert. Zo weet je precies wat er speelt en kun je laten zien hoe jouw skills en persoonlijkheid perfect passen binnen de organisatie.

Lever altijd maatwerk

Zorg ervoor dat je motivatiebrief niet zo generiek is dat het lijkt alsof je een sjabloon hebt gebruikt en het alleen maar hebt aangepast met een paar zoek-en-vervang-woorden. Geloof me, de lezer heeft het snel door en niemand zit te wachten op luie werknemers. Als je de lezer aan het lachen kunt krijgen met een snedige opmerking of een grap, is dat alleen maar mooi meegenomen!

Bedenk een pakkende opening

Recruiters hebben gemiddeld maar een paar seconden nodig om te beslissen of jouw motivatiebrief de moeite waard is om verder te lezen. Maar wees gerust, je kunt opvallen in positieve zin! Gebruik een krachtige openingszin om de aandacht van de recruiter te trekken. Vertel een verhaal dat illustreert waarom je zo geïnteresseerd bent in de functie. Of gebruik een citaat of een statistiek die relevant is voor de branche. Het belangrijkste is dat je opvalt en dat de recruiter denkt: “Deze persoon is het lezen waard!”

Benadruk je motivatie in je motivatiebrief

Vertel op een oprechte en gepassioneerde manier waarom je zo graag deze functie wilt bekleden en wat je hoopt te bereiken. Gebruik voorbeelden en anekdotes om aan te tonen dat je er helemaal voor gaat. Want laten we eerlijk zijn, wie houdt er niet van iemand die vol passie en enthousiasme zit? Dus gooi die motivatie in de strijd en laat die recruiter zien wat je in huis hebt!

Toon je geschiktheid aan

Tijd om te shinen en te laten zien waar jij goed in bent! Vertel over jouw unieke vaardigheden en hoe deze naadloos aansluiten op de functie. Gebruik ook hier weer concrete voorbeelden om te laten zien hoe jij deze kwaliteiten in de praktijk hebt toegepast.

Kom maar op met die verhalen over hoe jij een uitdaging te lijf bent gegaan of hoe jij samenwerkt als een geoliede machine met je collega’s. En vergeet niet om te pronken met jouw bijzondere prestaties die andere kandidaten niet zo snel kunnen evenaren. Dus laat die kwaliteiten maar zien en geef de recruiter geen andere keus dan om jou uit te nodigen voor dat felbegeerde sollicitatiegesprek. Succes verzekerd!

Vertel iets persoonlijks over jezelf

Een originele invalshoek om jezelf te presenteren is door je persoonlijkheid en interesses buiten je werk te benadrukken. Dit laat zien dat je meer bent dan alleen je werk en dat je unieke kwaliteiten hebt die je meeneemt naar de werkplek. Je kunt bijvoorbeeld je hobby’s, vrijwilligerswerk of andere activiteiten die je interesseren bespreken en deze altijd koppelen aan de baan waarvoor je solliciteert. Zo kun je benadrukken dat je van sporten houdt als je solliciteert op een representatieve functie.

Lees meer sollicitatietips voor mannen op lifestyle blog mensgoodlife.

Foto: Hallomedia