ondernemend groeien met disc
Langstrup Photography

Ondernemend groeien met DISC

Laat je onderneming duurzaam groeien door je organisatie goed te doorgronden en volledig in te zetten op de DISC methode binnen je team. Samen met headson advies groei je in, jawel, 4D! Drie dimensies zijn niet meer van deze tijd en je leest in dit artikel de formule voor duurzame groei.

De formule voor groei

groei met DISCDenkkracht en daadkracht vormen de ruggengraat van succesvolle, groeiende ondernemingen en als ondernemer wil je ook niets liever dan dat. De vraag is alleen “hoe krijg ik het voor elkaar?”, waarop het antwoord luidt: gewoon door te doen! Sta eens even stil en luister goed naar jezelf en je team, welke problemen en kansen spelen er nu eigenlijk? Welke zijn nu echt relevant? Welke ambities voor groei hebben we eigenlijk? En welke quick wins liggen er voor het oprapen? Juist hierin ligt vaak de grootste winst. Net zoals je met een “agile” organisatie een “minimal viable product” (MVP) ontwikkelt, zou je deze mindset eigenlijk altijd en overal bij moeten toepassen. Dan rest nu nog de vraag; hoe? Dit doe je door optimaal je processen, structuren, taken en beleid in te richten. Maar sla hier niet in door! Het moet leuk, flexibel en pragmatisch blijven. Creëer daarom als succesvolle ondernemer ook een energieke cultuur binnen je organisatie.

Onderscheidend vermogen

Een prettige werksfeer die voor harde resultaten zorgt is leading. Vanuit de resource-based-view van Barney zit hier vaak ook je onderscheidende vermogen in. Want wie met een waardevolle organisatie op unieke wijze een gemotiveerd en trouw team weet te creëren is onvervangbaar!

Groeien met DISC

We zijn eindelijk beland op het meest praktische stuk van dit artikel, hoe o hoe ga ik dit allemaal voor elkaar krijgen? Heel simpel, door echt kennis met jezelf, je team en je organisatie te maken. De bekende en veelal bewezen DISC methodiek is een absolute aanrader. DISC is namelijk een instrument dat inzicht geeft in je persoonlijkheid, zodat je weet hoe anderen om jou heen en jijzelf het liefst behandeld worden. Er zijn maar liefst 20 profielen, waarbij de letters DISC staan voor: Dominant, Invloedrijk, Consciëntieus en Stabiel.

De onderdelen van DISC

Dominant: Als vastbesloten zakenman begin je vol zelfvertrouwen je dag. Je houdt niet van een hoop gezeur en bent vaak kort van stof. Je weet hoe je knopen moet doorhakken en verliest snel je geduld als anderen dat niet doen. Je houdt absoluut van controle en stelt veelal “wat” vragen. Je bent wilskrachtig maar onverbiddelijk. Je focus ligt op resultaat.

Invloedrijk: Als emotioneel persoon volg jij je gevoel en ben je vaak erg enthousiast en levendig. Vol passie vertel je met zo veel mogelijk woorden hoe leuk je vindt wat je doet. Behalve als anderen negatief zijn tegen je, dat vind je lastig. Je stelt “wie” vragen en bent innemend maar oppervlakkig. Je focus ligt op erkenning.

Ben jij stabiel?

Stabiel: Je bent de rust zelve, hebt geduld en bent altijd vriendelijk. Je helpt graag anderen en bent gevoelig voor kritiek. Het liefst heb je veel persoonlijk contact en stelt veelal “hoe” vragen. Je bent volhardend maar niet flexibel. Je focus ligt op zekerheid.

Consciëntieus: Als gereserveerd persoon ben je terughoudend in het geven van je mening. Je gaat zorgvuldig te werk en gaat gedisciplineerd aan de slag. Je ziet de zaken rationeel en vindt de reden waarom zaken gebeuren erg belangrijk. Je stelt daarom veelal “waarom” vragen en bent zeer nauwkeurig maar betweterig. Je focus ligt op perfectie.

Ontdek jouw persoonlijkheid

Door inzicht te krijgen in welke mate je extravert (hoog tempo), introvert (rustig tempo), taakgericht of juist mensgericht bent, weet je wat je sterke punten en valkuilen zijn. Zeker na het doen van een DISC analyse, waarbij je binnen een half uur een online vragenlijst invult, ontstaat een waar “Wow dat is interessant!” gevoel. Zeer leerzaam en handig in zowel je zakelijke als persoonlijke leven. Voor bijvoorbeeld bloggende ondernemers is het kennen van je persoonlijkheid belangrijk.

Hoe je groeit met DISC

Zodra jij weet hoe je zelf, je team en organisatie in elkaar zitten weet je op een zo effectief mogelijke manier je visie te communiceren en daarmee gezamenlijke doelen te bereiken. Alles draait om een optimale organisatie met gemotiveerde mensen die zich happy voelen en bereid zijn om met jou mee te groeien naar nog meer business happiness.

Dit wil jij als ondernemer toch ook? Ontdek daarom snel hoe je kan groeien met het 4D-model van headson en pas de DISC methode ook in jouw organisatie toe. Je zult zien welke wonderen het zal verrichten en hoe snel jouw organisatie verder zal doorgroeien. Discover and enjoy goodlife!