last-van-transpirerende-voeten-dit-doe-je-eraan
Bamigo

Last van transpirerende voeten? Dit doe je eraan

Heb je ook last van zweetvoeten? Je bent niet de enige. Het lijkt erop dat overmatig zweten behoorlijk vaak voorkomt onder mannen, vooral bij jongvolwassenen. Rondlopen met doordrenkte of zelfs onaangenaam geurende voeten is waarschijnlijk niet jouw idee van gemak, ongeacht hoe stylish je sokken en schoenen er ook uit zien.  Tenzij je hyperhidrose hebt – een medische aandoening die overmatig zweten veroorzaakt – is er gelukkig veel aan zweetvoeten te doen.

1. Kies de juiste schoenen

Zoek naar schoenen die gemaakt zijn van een ademende stof, zoals canvas of leer.  Vermijd schoenen van katoen, plastic, polyester, nylon en andere synthetische materialen. Deze houden namelijk vocht vast.

Controleer ook of je schoenen de juiste maat hebben. Schoenen die te strak zijn, zullen eerder leiden tot zweterige voeten. Inlegzolen kunnen wat verlichting bieden bij zweetvoeten. Zoek naar absorberende of geurbestendige inlegzolen om vocht af te voeren en voetgeur te voorkomen.

2. Draag goede sokken

Vaak is het advies om katoenen sokken te dragen voor een goede ventilatie. Als zweet niet kan verdampen, vormt het immers een broeinest voor bacteriën die onaangenaam geurende stoffen produceren. Deze stoffen hebben weer een effect op de geur van je voeten en schoenen.

Niet iedereen heeft baat bij katoenen sokken. Sommigen hebben dan nog altijd last van zweetvoeten. Bamigo’s zijdezachte herensokken zijn gemaakt van bamboe. Dit is een antibacteriële stof die veel beter ventileert dan de meeste andere materialen. Daardoor ruiken je voeten langer fris en heb je minder last van zweetgeur.

Wol is een goede optie voor de wintermaanden, maar kan ook in de zomermaanden fijn zijn. De stof heeft namelijk het vermogen om warmte te reguleren, waardoor je voeten in de zomer ook koel aanvoelen. Vermijd nylon omdat deze synthetische stof vocht kan vasthouden. Zorg voor een reservepaar sokken op het werk, zodat je je sokken onmiddellijk kunt vervangen als ze toch doordrenkt zijn.

Sommige fabrikanten maken sokken die vocht afvoeren van de huid. Je vindt deze vochtafvoerende sokken meestal in sportzaken. Sommige sportsokken hebben ventilatiekanalen of bevatten chemicaliën die de hoeveelheid bacteriën op je voeten verminderen, waardoor zweet en zweetgeur worden geminimaliseerd.

3. Drink veel water

Veel water drinken, vooral op warme dagen of tijdens het sporten, helpt om je lichaamstemperatuur te reguleren en vermindert de kans op transpireren.

4. Was je voeten

Je voeten minstens één keer per dag wassen is noodzakelijk om de verspreiding van bacteriën te voorkomen. Het water spoelt niet alleen zweet en bacteriën weg, maar koelt de huid af en vermindert verder transpireren. Voor een extra effect voeg je een paar druppels essentiële olie toe aan het waswater, zoals tea tree of eucalyptus.

Droog je voeten na het wassen grondig, vooral tussen je tenen. Vochtige voeten zorgen ervoor dat bacteriën en schimmels kunnen opbloeien. Breng een beetje maïzena aan op je voeten voordat je je sokken aan doet. Dat helpt ook om zweetvoeten te voorkomen.

5. Gebruik anti-perspirant

Een deodorant is een makkelijk middel tegen zweetvoeten. Het product werkt door de zweetklieren tijdelijk te blokkeren. Breng de anti-perspirant aan voor het slapengaan op droge voeten en was deze af in de ochtend. Herhaal dit drie of vier opeenvolgende nachten en schakel dan over naar één of twee keer per week.

Lees meer gezondheid voor mannen nieuws op lifestyle platform mensgoodlife.