big-peat-whisky-bottle
Douglas Laing

Krachtige whisky met een rokerig karakter

Big Peat, it’s all in the name. Deze krachtige whisky met een rokerig karakter is een stevige smaakmaker waarbij de sterke turfsmaak prominent aanwezig is. Whisky voor de grote volwassen mannen. Een ware sensatie met ook nog eens een erg prettige zoete kant. Wij zijn erg onder de indruk van Big Peat, lees verder en ontdek waarom!

Big Peat Islay Blended Malt Whisky

Big Peat is een originele Islay Blended Malt Whisky en bestaat volledig uit Islay Malts. Kenmerkend aan Big Peat zijn de rokerige, asachtige en ziltige elementen. Het volledige receptuur van Big Peat is een mysterie. Maar, wat wij wel weten is dat deze Blended Malt Whisky met stevige turfsmaak wordt uitgebracht in batches van maximaal 5.000 flessen. Big Peat whisky bevat onder andere Ardbeg, Bowmore, Caol Ila en Port Ellen. Bijzonder, want Port Ellen is een erg zeldzame whisky geworden sinds haar sluiting in 1983. Geweldig dus dat Big Peat deze combineert en dit draagt zeker bij aan het toch al hoge karakter van de drank.
big-peat-whisky-islay

Douglas Laing & Company

Het is een merk van de in 1948 door Fred Douglas Laing opgerichte Douglas Laing & Company. Deze toonaangevende en onafhankelijke bottelaar brengt meerdere kwalitatieve whisky’s op de markt en is gespecialiseerd in Single Casks, Single Malts en Small Batch Malt Scotch Whisky’s. Erg indrukwekkend is de sterke filosofie van Douglas Laing, welke met overtuiging bottelt op hoge sterkte, non-chill gefilterd en zonder kleuring. De Whisky van Douglas Laing behoud hierdoor het robuuste en unieke karakter.

douglas-laing-whisky
Volg Douglas Laing op twitter, facebook en instagram!

Remarkable Regional Malts

De Remarkable Regional Malts, waar Big Peat deel van uitmaakt, is een zesdelige reeks van Malts welke je een memorabele reis geven rond de whisky regio’s van Schotland. Of je nu een beginnend of ervaren whiskyliefhebber bent, deze whisky’s zijn stuk voor stuk een must-try en hebben ieder een unieke taste.
big-peat-islay
Het portfolio is dan ook van hoog niveau:
– The Epicurean (Lowland)
– Timorous Beastie (Highland)
– Scallywag ( Speyside)
– Rock Oyster (Islands)
– Big Peat (Islay)
– The Gauldrons (Campbeltown).

En hoewel Islay het kleinste stukje land op de kaart is, doet Big Peat zeker niet onder als een van de grootheden onder onze favoriete whisky’s. De laatste toevoeging aan de Remarkable Regional Malts is The Gauldrons. Wij zijn benieuwd welke toevoegingen wellicht nog gaan volgen!

The-gauldrons-remarkable-malts-whisky

De Big Peat smaak

Benieuwd naar de smaak? Volg dan @essentialsofliquor op Instagram voor meer uitleg en proefnotities. Wil je weten wat je nu precies ervaart bij het nemen van een slok Big Peat? We gaan het je uitleggen aan de hand van een aantal zintuigen.

Kleur

Wat opvalt bij het zien van de whisky is de neutrale kleur. Er is geen sprake van kleuring. De whisky oogt hiermee helder en laat zich hiermee des te meer verassen met de krachtige smaak.

Geur

De geur opent erg fris, wat zoutig en zuiver. Neem rustig de geuren in je op en ervaar op subtiele manier de unieke combinatie van turf, rook, gebrand karamel en drop.

Smaak

Het is een explosie. De smaak is zeer krachtig en pikant. Je proeft meteen de overheersende turfsmaak welke wordt overgenomen door meerdere zoete tonen. Een combinatie van karamel en chocolade laat het smaken naar meer. Wij raden aan om te beginnen met een aantal kleine nipjes om te wennen aan deze karakteristieke smaak. Less is so much more!

Afdronk

De afdronk heeft een lange tijdspan. De smaak blijft goed hangen. Dit geeft je de tijd om er extra goed van te genieten en komt hiermee volledig tot haar recht.

Big Peat Whisky Barbecue

Een heerlijke whisky om ’s avonds op de bank van te genieten, maar ook zeker een prima toevoeging bij vleesgerechten. Door het rokerige karakter van Big Peat kunnen wij het je aanraden om dit eens te combineren bij een barbecue. Breng de volgende keer je spareribs op smaak met Big Peat en proef de unieke combinatie van deze rokerige en turfrijke whisky met krachtig en smaakvol vlees. Gegarandeerd dat je vriendengroep onder de indruk is van deze pikante marinade. Of ze nu van whisky houden of niet, iedereen waardeert de smaak van Big Peat.

big-peat-islay-bottle

Je eigen fles Big Peat

Quote: If a Single Malt is a violin, you might consider a Blended Malt to be an entire orchestra!

Maar goed! Je hebt ongetwijfeld een droge en dorstige mond gekregen bij het lezen over deze smaakexplosie die bekend staat als Big Peat. Wil jij de trotse eigenaar worden van een eigen fles?

Big Peat is verkrijgbaar bij een breed scala aan drankenwebshops en natuurlijk bij de slijterij. Overigens met veel dank aan De Monnik Dranken, welke succesvol voor Nederland de import en distributie verzorgd.

Lees meer over whisky voor mannen!

Slaínte.

big-peat-bottle