christopher-rasker-kane-watches
christopher-rasker-kane-watches

Interview met Christopher Rasker van KANE Watches

Christopher Rasker is de oprichter van KANE Watches. Na een succesvol bedrijf in zonnebrillen is hij in 2016 begonnen aan een nieuwe uitdaging: het ontwikkelen van een tijdloos, minimalistisch, stoer en betaalbaar horloge. En dat is hem gelukt. Eerder blogden wij al over de nieuwe KANE Watches collectie. Om wat meer te weten te komen over deze ondernemende designguru, hebben wij een korte Q&A voor jullie met the one and only, Christopher Rasker.

Interview met Christopher Rasker van KANE Watches

Wat heeft de doorslag gegeven om echt je eigen merk te gaan ontwikkelen?
Christopher Rasker: In mijn studententijd stond ik in de Bijenkorf op de parterre waar ik o.a. Guess, GC, Diesel, D&G en Hugo Boss verkocht. Uit mijn eigen ervaring was het altijd erg lastig voor mannen om een horloge te kiezen dat bij hun past. Ook vrouwen vonden het moeilijk om een horloge te kopen als cadeau voor hun zoon, vriend of man.

Vandaag de dag is er nog steeds te veel keuze en zijn de prijzen niet per se betaalbaar. De horloges designs zijn zo uiteenlopende dat je niet weet waar je moet beginnen. De één is erg opzichtig, groot met een rode wijzer en een stopwatch functie, terwijl de ander weer net te klassiek is met een datum aanduiding, romeinse letters en een krokodillen leren bandje.

Minimalistisch design

In plaats van een strak design zijn de uurwerken tegenwoordig gewoon te druk. Zelf was ik al een tijd opzoek naar een klassiek horloge voor alledag maar dat net anders was: minimalistisch en met een stoer design voor een betaalbare prijs. Juist die kon ik nergens vinden.

De echte doorslag kwam toen ik via mijn familieconnecties met fabrieken in Azië de kans zag om mijn eigen horlogedesign te maken. Ik had zelf net mijn aandelen verkocht van mijn bedrijf in zonnebrillen en zag dit als een mogelijkheid om een horloge te creëren dat helemaal custom-made was voor mijzelf. Én dat tegelijkertijd het keuzeprobleem van de consument op kon lossen doormiddel van een strak design
met verwisselbare bandjes voor een betaalbare prijs van maar €99.

Boodschap

Welke boodschap of tip geef je aan andere enthousiaste designers in de fashion industrie
Christopher Rasker: De tip die ik zelf kreeg van een goede vriend die een succesvolle kledinglijn in Amerika heeft, was:

“Make sure that your design is exactly what your market is looking for, because when the design is right, selling your product is a breeze.” 

Ik heb zijn advies opgevolgd en eindeloos gewerkt aan het design samen met Poolse fashion designer Klaudia Bogdanik. Hier is eerst een groot fashion en horloge trend onderzoek aan vooraf gegaan. Vanaf 2010 tot en met de toekomstige trends van 2018
hebben we alles doorgelicht. Ik was altijd al erg nieuwsgierig naar de nieuwste trends en heb mijzelf echt verdiept in trend watching om vervolgens mijn nieuw opgedane kennis mee te nemen in het design.

Prototypes

De prototypes heb ik getest met vrienden en kennissen die veelal in de design wereld werken. Met hun feedback heb ik tot een tiende van de millimeter steeds opnieuw aanpassingen gemaakt aan alle horloge elementen: in de wijzers, het logo, de uur en minuut markeringen, de horloge kast zelf, de bandjes en stiksels etc. Pas na mijn elfde prototype wist ik dat de verhoudingen tussen de elementen precies goed waren. Heel belangrijk hiervoor waren mijn productie partners die erg geduldig waren en begrepen dat ik niet in één keer een kant-en-klaar design zou afleveren.

Dus mijn tip is: zorg ervoor dat je jouw design op grondig design onderzoek baseert, test jouw design in de markt en laat de prototypes produceren met een partner die op één lijn ligt met jouw design process.

Het ultieme doel

Wat is je ultieme doel?
Christopher Rasker: Mijn ultieme doel is om andere ondernemers en designers te helpen met het opbouwen van hun eigen bedrijf. Er komt veel bij kijken. Behalve het design en de commerciële inzichten komt er nog een groot deel zelfontwikkeling bij. Vooral op dit gebied wil ik anderen helpen met coaching.

Het begint bij je “why”, ofwel, de reden waarom je doet wat je doet. Hoe sterker je dit in beeld hebt des te makkelijker wordt het voor je op energie te halen uit je werk. Het is tenslotte die energie die je nodig gaat hebben om je bedrijf van de grond te krijgen.

Op dit moment doe ik zelf mee met het Ready 2 Scale programma van Amsterdam Center
of Entrepreneurship om te leren hoe je een bedrijf kan laten groeien. Verder geef ik zelf geregeld gastcolleges en workshops aan de Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit) en de Vrije Universiteit in Amsterdam, en coach ik een aantal startende ondernemers. Naast het opbouwen van mijn eigen bedrijf ligt in het delen van kennis echt mijn passie.

Inspiratiebronnen

Wat zijn (naast het Japanse minimalisme) nog meer inspiratiebronnen, of welke personen
inspireren je juist?
Christopher Rasker: Andere inspiratiebronnen zijn mijn opa die vroeger een witgoed en airconditioning bedrijf had in Hong Kong met meer dan driehonderd man die voor hem werkte. Dat blijf ik erg indrukwekkend vinden. Verder zijn mijn beste vrienden bijna allemaal ondernemers op internationaal niveau en kan ik altijd bij hun aankloppen voor advies. Dit zijn o.a. Christiaan Bekker van Rosefield Watches, Ryan Beltran van Original Grain Watches, Nick Ramil van Brinc (de grootste business accelerator van Hong Kong), Vincent de Vries van Loodgieter.nl en Edo van Royen van StudyFlow. Ieder van hun inspireert mij weer op een andere manier.

Visie

Wat ze gemeen hebben is een sterke visie en de drive om koste wat kost hun visie in hun realiteit te veranderen. Wij sparren veel met elkaar over business en zelf ontwikkelingsboeken waaruit wij onze inspiratie halen. Even een shortlist in willekeurige volgorde: Personal Power 2 – Tony Robbins, Slight Edge – Jeff Olson, A New Earth – Eckhart Tolle, Start With Why – Simon Sinek, Crush It – Gary Vaynerchuck, Keys To Succes – Jim Rohn, 4 Hour Workweek – Tim Ferris.

Favoriet

Welke KANE (combinatie) is jouw persoonlijke favoriet?
Christopher Rasker: Dat is een makkelijke. Mijn favoriet is de Black Code Mesh. In het design heb ik mij laten inspireren door het horloge van James Bond die vaak een zilver met zwart droeg. Een man of mystery die wat hij ook draagt er goed uit ziet en zelfvertrouwen uitstraalt. De Black Code Mesh heeft namelijk van alles een beetje. Een mooie gepolijste stalen kast met een zwarte wijzerplaat en een stalen mesh band. Hij valt op maar net niet te veel. Verder is de Black Code Mesh heel goed te combineren met mijn kledingstijl die ik afwissel met formeel (overhemd en jasje) en casual (spijkerbroek en tshirt). Het extra leren bandje dat ik erbij draag is the Classic Black die ik dan draag bij een wit overhemd.

Meer over Christopher Rasker kun je vinden op zijn eigen website.
Check KANE Watches voor deze stoere collectie mannenhorloges.