4-bekende-dress-codes-die-je-als-man-hoort-te-kennen
4-bekende-dress-codes-die-je-als-man-hoort-te-kennen

4 bekende dress codes die je als man hoort te kennen

Regelmatig zijn er momenten dat de man geacht wordt om in een bepaalde dress code op werk of bij een feest te verschijnen. Het is een beleefd gebaar en zorgt ervoor dat iedereen zich thuis voelt binnen de groep, zonder uit de toon te vallen. Er zijn eindeloos veel kledingvoorschriften waar om gevraagd kan worden. Onderstaand worden vier bekende dress codes uitgelegd waar je als man mee te maken kan krijgen.

Dress code 1: White Tie

Cravate Blanche, oftewel White Tie, staat bekend als het meest formele en traditionele kledingvoorschrift. Het wordt nog toegepast bij officiële avondgelegenheden, zoals recepties, gala’s en ontmoetingen van staatshoofden. Ook studentenverenigingen organiseren nog regelmatig gala’s met dress code White Tie. De man draagt een rokkostuum met lakschoenen (oxfords) en zwarte sokken. Waar bestaat het rokkostuum uit? Allereerst de zwarte jas die twee lange panden aan de achterzijde heeft en twee scherpe punten aan de voorzijde. De revers zijn van zijde. Eventueel kan een wit pochet in het borstzakje worden gedragen. Onder het jasje draagt de man een wit overhemd met openstaande boord en omgeslagen punten met zelf gestrikte witte vlinderdas. Het overhemd wordt omgeven door het rokwit. Dit witte vest komt net onder het zwarte jasje uit. De pantalon is zwart en heeft een dubbele biest aan weerszijden. Een polshorloge wordt niet bij een rokkostuum gedragen.

dress code mannen blog

Dress code 2: Black Tie

Black Tie, Cravate Noire, is een semi-formeel kledingvoorschrift tijdens avondgelegenheden zoals een diner, gala of bruiloft. Het is minder formeel dan White Tie, maar is nog steeds strikt in wat wel en niet gedragen mag worden. Mannen verschijnen in een zwarte smoking. Het jasje bevat satijnen revers en gestoffeerde knopen. Eventueel kan een wit pochet worden toegevoegd. Onder het jasje wordt een wit smokingoverhemd met een zelf gestrikte zwarte vlinderdas gedragen. Het overhemd heeft een gestijfde geplooide voorkant en een wingtip boord. Dit type kraag wordt ook wel vadermoordenaar genoemd. Aan de mouwen van het overhemd worden manchetknopen gedragen. De zwarte pantalon bevat fluwelen strepen aan de zijkanten. Onder de pantalon worden zwarte sokken en lakschoenen gedragen. Ook bij Black Tie is een polshorloge not done.

dress code mannen blog

Dress code 3: Tenue de Ville

Als we de naam letterlijk vertalen dan draait het bij Tenue de Ville om stadskleding. Het is een kledingvoorschrift voor chique gelegenheden die overdag plaatsvinden. Bijvoorbeeld een bruiloft, opening, receptie of chic tuinfeest. Een man draagt een pak met das en eventueel een gilet. Het jasje, de pantalon, de riem en de schoenen dienen één geheel te vormen. Combinaties worden afgeraden. Een subtiel patroon in het jasje mag nog wel. Als het evenement zeer formeel is dan worden donkere pakken gedragen. Als het wat informeler van karakter is dan mogen ook lichtere kleuren worden gedragen. Zorg wel dat het om effen kleuren gaat. Het overhemd is lichter van kleur dan het jasje. Kies voor nette lederen broque schoenen van leer. Voeg eventueel als accessoires een pochet en horloge toe.

Dress code 4: Business Casual

Bij veel bedrijven is het inmiddels ongebruikelijk om in pak met das te verschijnen. Business Casual is het toverwoord. Dit kledingvoorschrift lijkt op het oog vrij simpel uit te leggen. Het is comfortabele kleding die niet te formeel en zakelijk is. Maar toch is de scheidslijn vaak moeilijk te bepalen. Bij business casual komt de man niet in een driedelig chique pak met das aanzetten, maar ook weer niet in een T-shirt met jeans eronder. Kortom, hoe kleed een man zich Business Casual?

Neem nette vrijetijdskleding als uitgangspunt. Als broek is de chino een goede optie. Die komt netter over dan jeans, maar is ook weer niet zo formeel als een pantalon. Kies een donkere of zachte onopvallende kleur. Combineer dit met een overhemd zonder das, met daaroverheen een colbert of blazer. In de koude maanden kan dit worden afgewisseld met een cardigan of sweater. Draag nette veterschoenen, zoals derbies, oxfords of bucks. Accessoires, zoals een elegante heren armband, zijn een perfecte aanvulling bij een Business Casual kledingstijl.

dress code mannen blog

Draag de juiste dress code en maak de blits, enjoy goodlife!

Ontdek meer mode nieuws voor mannen op lifestyle blog mensgoodlife.