sporten-met-personal-trainer-tim-buining sportschema
sporten-met-personal-trainer-tim-buining

Hoe zien jouw sportschema’s er uit?

Dat sporten belangrijk is, weten we natuurlijk allemaal. Iedere fitnessbezoeker heeft eigen gezondheids- en fitnessdoelen die zo nu en dan lastig te behalen blijken. Om keer op keer gedisciplineerd te blijven en de oefeningen te doen die je moet doen, is nog niet zo makkelijk. Structuur en houvast zijn daarbij erg belangrijk en een goede personal trainer kan jou hierbij helpen. Zij geven net dat extra duwtje in je rug waardoor je op het goede pad blijft en uiteindelijk je doelen behaalt. Een personal trainer biedt ondersteuning, structuur, houvast, motivatie, coaching, uitdaging en kennis. Precies wat je nodig hebt! Naast een personal trainer zet je met een sport- en voedingsschema ook een stapje in de goede richting.

Een sportschema maken

Met een sportschema weet je waar je aan toe bent en breng je enige structuur en houvast aan in je trainingen. Wanneer je zo’n schema maakt is het allereerst belangrijk om voor ogen te hebben wat je wilt bereiken. Wat is jouw doel? Enkele voorbeelden van doelen zijn afslanken, aankomen in spiermassa, je wendbaarheid/coördinatie verbeteren of je conditie naar een next level brengen.

Dan ga je bepalen hoe vaak je (per week) aan dit doel wilt werken. Houdt hierbij rekening met andere sporten die je beoefent. Sta je bijvoorbeeld al een aantal uren per week op het voetbalveld? Dan kun je dit gerust meetellen als een flinke cardiosessie.

Hoe lang je je trainingen laat duren is afhankelijk van je eigen voorkeuren. Ben je iemand die het liever wat rustiger aan doet? Prima! Ga je doorgaans wat vlotter door je trainingen heen? Ook prima! Let wel op dat het tempo van je trainingen van invloed kan zijn op je doel. Wil je spierkracht trainen? Dan zijn langere rustpauzes van belang!

Hoeveel sets en hoeveel herhalingen je in een training stopt en ook hoe zwaar je je training maakt is afhankelijk van je trainingsdoel. Houdt in ieder geval rekening met individuele verschillen en maak de belasting niet te zwaar voor jezelf.

Wanneer je de voorgaande stappen doorlopen hebt kun je een indeling van je trainingen gaan maken. Zorg dat je lichaam in balans blijft en probeer elke spier te trainen. Weet je welke spieren je wilt trainen? Dan kun je bijpassende oefeningen gaan zoeken.

Het belang van een voedingsschema

Om je doelen in de fitness te bereiken is niet alleen een sportschema van belang. De trainingen die je doet gaan gepaard met de voeding die je binnen krijgt. Sport en voeding hangen nauw samen en begin je met een sportschema? Dan kan een voedingsschema eigenlijk niet achterblijven. Bepaal allereerst je energiebalans: Hoeveel moet je eten om op hetzelfde gewicht te blijven? Heb je deze energiebalans vastgesteld? Bepaal dan ook voor dit schema je doel. Hoeveel calorieën moet je binnenkrijgen en hoe is de verdeling dan qua eiwitten, koolhydraten en vetten?

Heb je de benodigde caloriebehoefte en voedingsstoffenverdeling bepaald? Dan heb je de basis van je voedingsschema ontwikkeld. Nu is het tijd om te bepalen welke voedingsmiddelen binnen je schema passen waarbij je ook rekening houdt met persoonlijke voorkeuren en no go’s. Doe je dit niet? Dan wordt het zeker een uitdaging om je aan het schema te houden.

Tenslotte geldt: Blijf variëren! Verandering van spijs doet immers eten. Blijf je alsmaar hetzelfde eten en dezelfde oefeningen uitvoeren dan ben je er op een gegeven moment wel klaar mee… Ook je spiergroei kan dan bijvoorbeeld belemmerd worden doordat je lichaam simpelweg gewend is aan dat veranderingsloze schema.