waarom-een-wetsuit-voor-watersporters-zo-belangrijk-is
Daria

Waarom een wetsuit voor watersporters zo belangrijk is

Houd jij van ervan om watersporten te beoefenen? En ben jij zelfs een professionele watersporter? Dan is een passend wetsuit iets dat jij zeker niet mag vergeten wanneer je het water induikt! Er zijn namelijk meerdere voordelen aan het dragen van een wetsuit. Deze zullen wij in dit artikel toelichten.

[divider]Waarom is een wetsuit belangrijk?[/divider]

1. Onderkoeling

Ten eerste houd een wetsuit je lichaam warm wanneer je in het koude water ligt. Te lang in koud water liggen kan namelijk lijden tot een onderkoeling. Een wetsuit is gemaakt van neopreen, dit zorgt voor een goede isolatie. Dik neopreen betekent dat het wetsuit beter in staat is tot isolatie en dun neopreen betekent dat het minder is staat is tot isolatie. Je kunt ze dus kopen in verschillende diktes. Bij het passen moet je goed op de juiste maat letten. Kies er een die eigenlijk net iets te strak zit aan je lijf. In het water zal alles namelijk net wat losser gaan zitten. Er moet zich namelijk een dun laagje water tussen het lichaam en de wetsuit bevinden. Dit laagje water zal door jouw lichaamswarmte snel opwarmen en dit zorgt er ook voor dat je het minder snel koud krijgt. Let op: er moet ook weer geen stortvloed aan water in je wetsuit terecht kunnen komen. Waarschijnlijk heb je dan een maat te groot gekocht.

2. Energieverbruik

Daarbij komt kijken dat ons lichaam meer energie verbruikt wanneer het buiten koud is. Het moet dan extra hard werken om de lichaamswarmte weer op pijl te krijgen. Het lichaam heeft dus als het ware meer brandstof nodig. Bij wedstrijdzwemmen of wedstrijd watersporten kan het dus een voordeel zijn als jouw lichaamswarmte al iets meer op pijl is. Zo houd je meer energie over voor the real game!

3. Meer drijfvermogen

Bovendien kan een wetsuit ervoor zorgen dat jij sneller kunt zwemmen, omdat je meer drijfvermogen op het water hebt. Vooral bij amateuristische wedstrijdzwemmers kan het wel 10 tot 15 seconde in aankomsttijd schelen. Let wel, naarmate je meer ervaring hebt met watersporten zal het tijdsvoordeel van een wetsuit afnemen.

Wetsuits zijn in verschillende maten en soorten verkrijgbaar. Wat is jouw favoriet, de shorty, fullsuit of de steamer? Bij mensgoodlife weten we het wel en kiezen we voor de shorty. Nouja behalve als het iets te koud is natuurlijk.

Wil jij meer lezen over sporten en je lichaam? Lees dan snel verder op lifestyle nieuws voor mannen platform mensgoodlife.