puntje-van-je-stoel-film-de-waargebeurde-stunt-in-argo
puntje-van-je-stoel-film-de-waargebeurde-stunt-in-argo

Puntje van je stoel-film: de waargebeurde stunt in Argo

Je zit er vanaf de eerste seconde meteen helemaal in, de verfilming van de stunt die Argo heet. De onmogelijk geachte bevrijding van een aantal Amerikaanse diplomaten in het vijandige Iran is tijdloos puntje van je stoel-werk. Wellicht ken je het verhaal, maar bij het zien van de film valt je mond open: is dit echt gebeurd? Ja dus.

Let op: Voordat je verder leest willen je waarschuwen dat dit artikel spoilers bevat!

Cruciale rol voor vaste telefoon

Wat te doen als zes mensen vastzitten in een land dat zijn potdichte grenzen streng controleert? CIA-agent Tony Mendez (Ben Affleck) heeft zelfs geen mobieltje, en juist de telefonie speelt een sleutelrol bij de ontknoping. Dat betrof dan ook de vaste, analoge telefonie omdat er in die tijd geen smartphone was, laat staan de mogelijkheid om via een vergelijkingssite als pricewise de kosten ervan naast elkaar te leggen. Een op het allerlaatste moment opgenomen telefoontje vanuit Iran redt zes levens inclusief dat van Mendez, maar de weg ernaartoe is even interessant als bloedstollend.

Iraanse gijzelingscrisis

Het is 4 november 1979 en Iraanse militanten bestormen, opgehitst door Ruhollah Khomeini, massaal de Amerikaanse ambassade. Een grootschalige gijzeling is het gevolg, maar zes diplomaten weten te ontkomen. Ze vinden onderdak bij een Canadese ambassadeur in Teheran. De gijzelnemers komen erachter dat zes Amerikanen ontbreken en hebben een vermoeden waar de diplomaten zich ophouden. Haast is geboden: die mensen moeten daar weg, maar hoe?

Nepfilm

Je gelooft het niet als je het ziet, maar Tony Mendez verzint de op papier bezopen oplossing om de diplomaten een identiteit als Canadese filmscouts te geven. Geen ambassadeurs van de VS dus, maar onschuldige crewleden van een science fiction-film die mooie filmlocaties zoeken. Omdat het denkbeeldige Argo een Star Wars-rip off zou worden, leken de woestijnen in Iran een logische plek. De CIA is niet enthousiast over het plan, maar Mendez zet door. Hij reist af naar Iran, voorziet de Amerikanen van een Canadese identiteit en haalt ze er weg.

Stunt van jewelste

Het bijzondere aan deze film is dat er een minimum aan geweld in voorkomt. Net als in veel andere waargebeurde films is er wel sprake van voortdurende spanning, want de Iraniërs checken alles. Dus ook of er wel daadwerkelijk aan een film gewerkt wordt. Daarvoor is een poster nodig, een feestelijke lancering compleet met acteurs en pers, een kantoor, kortom alles om de buitenwacht te laten geloven dat er binnenkort een vrij slechte film zit aan te komen. Die film komt er nooit. Maar de bijzondere exfiltratie slaagt wonderwel, een stunt van jewelste, en in 2012 verscheen het hierop gebaseerde Argo, dat wel succesvol was.

Ontdek meer spannende films op lifestyle blog voor mannen mensgoodlife.