Moco museum Barcelona blaast je omver met kunst

Een pareltje in hartje Barcelona, het Moco musem een museum dat zeker het bezoeken waard is. En de locatie is ook nog eens bijzonder te noemen want het ligt pal naast het Picasso-musuem en is te vinden aan de Carrer de Montcada 25 in Barcelona.

Hedendaagse kunst

Daar waar vroeger Salvador Dalí, Pablo Picasso, Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Joan Miró en Francisco Goya de show steelde. Kunnen we tegenwoordig ook genieten van street-art kunstenaars als Banksy, Jean-Michel Basquiat, KAWS, Keith Haring, Damien Hirst, Yayoi Kusama, Hayden Kays, David LaChapelle, Guillermo Lorca, Takashi Murakami, Nick Thomm, Andy Warhol en Studio Irma.

Geschiedenis van het Moco Museum

Moco herbergt een inspirerende en verhelderende collectie modern en contemporary kunst – vandaar de naam Moco Museum.

Het musem in Barcelona neemt de ruimte over van Palacio Cervelló, voorheen de privéwoning van de adellijke familie Cervelló. Van de middeleeuwen tot de 20e eeuw hebben aristocraten, kooplieden en vorsten deze historische plek behouden.

Deze ruimteovername weerspiegelt Moco’s eerste initiatief, toen het de ruimte van Villa Alsberg (1904) in Amsterdam overnam – een gebouw dat historisch voorbehouden was aan de bevoorrechte elite. Opnieuw verandert Moco Museum de energie van een exclusieve ruimte om kunst voor iedereen toegankelijk te maken en iedereen welkom te heten. Vanuit Moco Museum groeit de missie en visie om de eindeloze kracht van kunst tot uitdrukking te brengen.

We vertegenwoordigen de stem van de straat en we vertrouwen op kunst als het geweldige voertuig om ons daar te helpen.” – Kim & Lionel, oprichters van Moco Museum

De slogan die je overal ook terug ziet luidt: In Art We Trust!

De entree van het museum

Je wordt welkom geheten door een enorm standbeeld van KAWS.

Moco musem Barcelona van binnen

Zodra je binnenkomt zie je een mooi wit hart met aan de linkerkant een werk van Keith Haring, getekend met houtskool.

De grote verrassing: Salvador Dalí

Zonder dat ik het wist kwam ik een levensgroot, of eigenlijk nog groter, beeldwerk tegen van Dalí. Een kunstwerk dat de pracht van de vrouwelijkheid vertegenwoordigd. De open lades zijn kenmerkend aan deze kunstenaar en het is geweldig om dit kunstwerk van dichtbij te kunnen zien.

Waar je voor moet komen: Banksy

Wie kent deze Britse straatartiest nou niet, Banksy. Een absolute icoon in zijn genre. Er staan ontzettend veel werken in het museum van hem en het is te gek ze ook nog eens van dichtbij te mogen bewonderen. Wat opvallend is, is dat hij zelf ook vaak incognito zijn eigen kunstwerken in bekende musea stiekem plaatst en zo meer fans aan zich weet te binden.

Ook grappig zijn de serie apen aan de muur, die samen guerilla art vormen.

Banksy laat “Girl with balloon” versnipperen

Onlangs wist Banksy ook de krantenkoppen te halen door tijdens een veiling, waarbij 1,4 miljoen dollar geboden werd, zijn kunsterk te laten versnipperen.

Een andere verrassing: Guillermo Lorca

Deze kunstenaar kende ik niet en is zeker upcoming. Levensechte schilerijen in een fantasierijke omgeving. Absoluut het bewonderen waard.

Nog meer kunst: Takashi Murakami

Om af te sluiten vond ik deze kunstaar ook bijzonder. In Azië is hij de Banksy van Europa. Zeker iemand om te volgen en om van zijn kunst te genieten.

Kunst, kunst en nog eens kunst

Bezoek het Moco musem in Barcelona en in Amsterdam en geniet van de meest moderne streetart kunstwerken. Check ook de andere kunstwerken op lifestyleblog mensgoodlife.