smart home
voordelen-smart-home-dit-is-waarom-je-slimme-apparaten-in-huis-wilt

Voordelen smart home: dit is waarom je slimme apparaten in huis wilt

Waar smart home enkele jaren geleden in Nederland nog niet echt leek te werken, gaat het de afgelopen tijd goed met deze technologische innovatie. Steeds meer Nederlanders stappen over op slimme apparatuur in en rondom hun woning – inmiddels heeft 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens bijvoorbeeld slimme verlichting in huis. Ook met de verkoop van andere smart home apparaten, zoals een slimme koelkast of een slimme deurbel, gaat het goed. Wat zijn eigenlijk precies de voordelen van smart home en welke apparaten moet je echt in je huis hebben? Je leest het hier.

Wat is smart home of domotica precies?

Grote kans dat je een hele tijd geleden al eens hebt gehoord van domotica. Dat kan kloppen, want deze benaming gaat al een hele poos mee. De afgelopen jaren is deze term echter vervangen door een hippere benaming, namelijk smart home. Domotica werd en wordt gebruikt voor het automatiseren van huis-, tuin- en keukenapparatuur. Waar het proces van automatiseren vroeger ontzettend kostbaar was, is smart home vandaag de dag juist heel eenvoudig en toegankelijk geworden met behulp van een internetverbinding. Smart home is niet exact hetzelfde als domotica, maar is wel gebaseerd op hoe domotica werkt. Snap je het nog?

Het is niet heel moeilijk om te begrijpen; domotica bestond gewoon al. Het enige grote verschil is dat toen er vroeger nog geen internet was het huis automatiseren (domotica) niet met een internetverbinding hoefde. Bij smart home is dat wel het geval: met behulp van internet kun je op afstand, bijvoorbeeld via je smartphone of tablet, een koelkast, een verwarming of je verlichting besturen. Op die manier is smart home dus onlosmakelijk verbonden met domotica; ze vullen elkaar in deze moderne tijd ontzettend goed aan. Met behulp van domotica kun je alle apparaten in je huis bedienen met één knop, met behulp van smart home apparatuur kun je dit ook nog eens via een internetverbinding op afstand doen.

Voordelen van smart home in je huis

Je kunt je dus misschien wel meteen voorstellen wat de voordelen zijn van smart home in je huis. Het is bijvoorbeeld niet alleen maar handig of leuk om mee te pronken – er zijn nog veel meer voordelen van smart home te ontdekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende pluspunten?

  • Je kunt al je huishoudelijke apparaten via één interface besturen en controleren. Hier heb je alleen een tablet of smartphone voor nodig en een internetverbinding. Op die manier kan zelfs iemand die niet veel verstand heeft van internet of telefonie alle apparaten in huis eenvoudig besturen.
  • Wat ook fijn is aan smart home is dat je je apparatuur van een afstand kunt bedienen. Ben je bijvoorbeeld nog onderweg en ben je bijna thuis? Zet dan alvast de verwarming en de verlichting aan. Of laat je favoriete muziek alvast zachtjes afspelen zodat je in een gezellig huis thuiskomt.
  • Met smart home apparatuur krijg je meer inzicht in je gewoonten en verbruik. Zo kun je met een smart tv precies zien wat je hebt gekeken, hoe lang je naar iets kijkt en hoe vaak je televisie kijkt. Ideaal voor als je kinderen op moet voeden of als je zelf bij wilt houden hoe lang je voor de televisie hangt. Smart televisies zijn tegenwoordig goed te betalen, helemaal wanneer er bijvoorbeeld Samsung korting te scoren is. Bij Samsung koop je kwalitatieve smart televisies.
  • Je kunt je huis veiliger maken met smart home toepassingen. Er zijn bijvoorbeeld slimme beveiligingscamera’s en smart home alarmsystemen te koop. Ook kun je je deuren afsluiten met geautomatiseerde deursloten en bewegingsdetectoren plaatsen. Op die manier kun je waar je ook maar bent je woning in de gaten houden.

Welke smart home apparaten moet je hebben?

Inmiddels is er ontzettend veel keuze uit smart home apparaten. Het is goed om te weten dat je in ieder geval een basis moet hebben, zoals Google Home of de Apple Homekit. Via die basis kun je namelijk al je slimme apparatuur besturen. Wat in ieder geval fijn is om te hebben, is slimme verlichting. Die 1,4 miljoen huishoudens in Nederland gingen je niet voor niets al voor. Ook is het prettig om een slimme thermostaat te hebben om op afstand je verwarming aan en uit te kunnen zetten. Dit is vooral handig, omdat je op die manier een beter inzicht krijgt in wat je verbruikt. Je kunt er volledige programma’s in programmeren zodat de verwarming alleen aan is als je er bent. Uiteindelijk kun je daar dus ook nog eens flink wat geld mee besparen.

Waar veel mannen ook helemaal gek op zijn, is een smart tv – het liefst in combinatie met slimme boxen. Met slimme speakers kun je namelijk muziek laten afspelen met behulp van je stem. Hoe top is dat? Voor je eigen veiligheid is een slimme deurbel ook absoluut aan te raden. Daarmee kun je via je smartphone of tablet zien wie er aan de deur staat. Een slimme deurbel beschikt namelijk over een cameraatje. Tot slot is het aan te raden om eens te kijken naar een slimme rookmelder en CO-melder ineen. Deze smart home rookmelder geeft een melding bij koolmonoxide, rook en vuur. Over veilig wonen gesproken.

Maak je huis slimmer dan jezelf met Smart Home apparatuur, enjoy goodlife!

Ontdek meer smart home apparaten op gadgets voor mannen blog mensgoodlife.