Xander Mulder

Laat je inspireren door Xander Mulder. De 24-jarige Tilburger is pas een paar jaar bezig en maakt excentrieke schilderijen en tekeningen. Hij werkt momenteel als apprentice bij Bobson Ink Tattooshop om uiteindelijk zelf te tatoeëren en kunst te maken.

Wie is Xander Mulder?

Mijn artiestennaam is Xander Mulder, eveneens als mijn echte naam. Ik maak veel schilderijen en tekeningen, voornamelijk in een stijl vergelijkbaar met het surrealisme en realisme. Surrealisme is eigenlijk onverwachte, verrassende, zo niet schokkende combinaties in één kunstwerk. Het totaal plaatje is echter evenzeer mogelijk en herkenbaar maar zeker niet realistisch. Het is meer om je fantasie zo veel mogelijk de vrije loop te laten gaan. Verder ben ik ook bezig tekenen van designs. Hierbij moet je denken aan tattoo designs en tattoo letteringen. Het tattoeëren is wat ik later graag wil doen. Maar daarnaast wil ik nog blijven schilderen en kunst maken.

Wat betekent kunst voor Xander Mulder?

Voor mij betekend kunst een creatieve uiting waar ik mijn ei in kwijt kan, iets waarin ik mij wil ontwikkelen en vernieuwend in wil blijven. Kunst is voor mij als je zelf bezig bent met het creëren en zelf maken van dingen, een creatieve uiting van iemand. Het maakt niet veel uit op welke manier mensen dit doen. Het kan beeldende kunst zijn, dans of iets op papier of een canvas zetten. Kortom alles wat iemand zelf maakt en daar zijn liefde en leven instopt, dat kun je al als kunst zien. Wat mooie kunst is, dat is denk ik voor iedereen persoonlijk.

Hoe ben je er op gekomen om kunst te gaan maken?

Dit is niet iets waarvoor ik vroeger bewust heb gekozen. Ik heb het altijd al leuk gevonden om te tekenen. Maar ik ben gaan schilderen door mijn moeder Liesbeth van Houselt. Want ze is kunstenares en schildert al jaren. Ik heb het van haar meegekregen. Als klein kind heb ik altijd veel getekend en ben later als jochie van 14 of 15 jaar graffiti gaan spuiten met vrienden, hierdoor kwam ik in aanraking met de politie. Dus dat hield vrij snel op. Wat later kreeg ik door mijn moeder bezig te zien met haar schilderijen en naar een expositie te zijn geweest ook de inspiratie om te schilderen, dat was zo’n 3 jaar geleden. Mijn moeder geeft workshops en lessen aan volwassen. Ik heb bij haar een aantal lessen bijgewoond en ik pikte de basis vrij snel op. Ik had door hoe het werkte en vanuit daar ben ik het thuis zelf gaan proberen. En zo is het balletje gaan rollen en ben ik nu zoveel mogelijk bezig met kunst.

“Toewijding is de sleutel tot succes”

Nu ik een half jaar werkzaam ben in een tattooshop ben ik gaan brainstormen hoe ik het later wil gaan aanpakken, hoe kan ik het beste mijn werk aan de buitenwereld laten zien. Dit doe ik nu dus vooral via social media.

Waar haalt Xander Mulder zijn inspiratie vandaan?

Ik haal mijn inspiratie uit echt van alles, dingen uit het dagelijks leven en mensen om mij heen. Maar ik surf ook graag op het internet. Hier bekijk ik veel kunst van andere artiesten en zo raak ik vaak geïnspireerd om iets nieuws te gaan maken. Ik pak elementen of onderwerpen die mij aanspreken.  Die voeg ik dan soms meerdere bij elkaar en daar geef ik weer mijn eigen draai aan. Het kan echt vanuit heel veel dingen zijn, het is lastig te omschrijven. Zo ontstaat een proces in mijn hoofd. Want ik ben continu op zoek naar vernieuwende dingen. Zo kom ik altijd wel op nieuwe ideeën voor nieuwe kunstwerken.  Vaak werk ik vanuit een basisidee en gaande weg ontstaat er iets en ontwikkeld zich verder.

“Schilder wat je ziet en niet denkt te zien”

Ik heb natuurlijk ook wat voorbeelden waar ik mijn inspiratie uithaal. Grootheden zoals M.C. Escher, Salvador Dali en Vincent van Gogh zijn een paar voorbeelden. Naar hun werk kan ik blijven staren en raak ik nooit uitgekeken. Ook mijn vrienden en directe omgeving geven mij inspiratie zoals mijn moeder Liesbeth v. Houselt en Bob Timmer van Bobson Ink.

Wat heeft er voor gezorgd dat jij het inzicht hebt gekregen om kunst te maken?

Dat komt door de paar lessen die ik bij me moeder heb gevolgd. Zij heeft mij bepaalde pointers gegeven waardoor ik snel ging inzien hoe bepaalde dingen in elkaar zitten. Wat ze mij vooral heeft laten inzien is dat je goed moet kijken naar wat je schildert en niet wat je denkt te schilderen. Hiermee bedoel ik dat je goed kijkt naar verschillende contrasten en schaduwval. Als je inzicht gaat krijgen hoe alles in elkaar zit qua contrast, lijnen etc. Dan kan je met logisch nadenken al heel veel op papier krijgen. Nogal technische verhaal, maar op een gegeven moment krijg je een omslag. Hierdoor krijg je uiteindelijk een zogeheet schildersoog. Waarbij je alledaagse dingen op een hele andere manier gaat zien. Dit omslag punt kan je bereiken door er ontzettend veel mee bezig te zijn.

batman1          batman2

Wat zou je hebben gedaan als je dit niet deed?

Waarschijnlijk zou ik dan ergens als social worker werken. Ik heb een opleiding Maatschappelijk Werk & Dienstverlening gedaan en afgerond. Mijn doel was ook om daar later werk in te vinden en schilderen als hobby te houden. Een half jaar geleden kreeg ik een aanbod van Bob Timmer om bij zijn tattooshop Bobson Ink te komen werken als Apprentice. Die kans heb ik met twee handen aangepakt en ben mij heel hard daarop gaan focussen. Hierdoor teken ik nu voornamelijk, wat heerlijk is. Dus ik teken voornamelijk in de tattooshop en schilderen doe ik thuis. Maar als ik z’on aanbod niet had gehad. Dan.. dan was ik nog steeds bezig geweest met het zoeken van een baan in het maatschappelijk werk.

Wat vind jij nu echt het belangrijkst in je leven?

“Zoek vernieuwing in je zelf en blijf jezelf verbazen”

Laatste tijd merk ik wel dat ik veel gelukkiger ben geworden door mijn focus op kunst. Dit is iets waarvan ik het echt leuk vind om mee bezig te zijn. Doordat ik er constant mee bezig ben zou je het kunnen zien als werk ook omdat ik er van rond zal moeten komen, maar zo voelt het niet voor mij. Als ik in de ochtend uit mijn bed stap en ik ga naar de tattooshop toe, heb ik nooit het gevoel alsof ik naar mijn werk ga. Wat ik bij ander werk wel altijd had, gezonde tegenzin noemen ze het ook wel. Maar ik begin er nu wel achter te komen dat gezonde tegenzin gewoon tegenzin is. Wanneer je iets doet wat je echt leuk vind word je daar ook gelukkiger van. Wat voor mij één van de belangrijkste dingen is in het leven.

Wat zou je nog meer willen doen naast je kunst?

Blijven breakdancen, zegt Xander Mulder, wat al jarenlang zijn hobby is geweest. Verder wil ik me nog bezig houden het ontwikkelen van mezelf. Want ik ben er nog lang niet en zolang ik daar mee bezig kan zijn ben ik blij.

Hoe zie je jou toekomst eruit over 10 jaar?

Ik heb de afgelopen jaren wel gemerkt dat ik allemaal verschillende dingen heb gedaan, dus ik weet niet precies hoe het er over 10 jaar allemaal uit gaat zien. Maar ik hoop dat ik dan flink aan het tatoeëren ben. En dat ik ook mijn anderen dingen kan doen zoals schilderen en breakdance. In ieder geval bezig blijven met het maken van kunst. Zoals het er nu uit ziet ben ik daar de komende jaren nog wel zoet mee.

Wat is jouw advies aan anderen om ook kunstenaar te worden?

“Wanneer je wil opvallen zorg dat je net dat beetje extra geeft wanneer de rest stopt”

Iedereen kan kunst maken als hij/zij dit wilt. Ik merk wel als je er veel bezig mee bent en als je er veel aan toewijdt dat je dan ook echt mooie dingen kan maken en je hier zelfvoldoening uit kan halen. Als je echt kunstenaar wil worden is dit gewoon een kwestie van doen. Het is iets wat je moet leven en waar je constant mee bezig moet zijn. Kijk goed hoe andere mensen dingen maken en probeer zo jezelf te ontwikkelen. Je zal hier ook kunst van anderen meer door gaan waarderen.