Het doen van een BPM aangifte kan een complex proces zijn voor autoliefhebbers en -bezitters. BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen en is een belasting die betaald moet worden bij de aanschaf van een nieuwe auto of bij import van een auto uit het buitenland. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels en procedures rondom het doen van BPM aangifte om verrassingen en hoge kosten te voorkomen. In dit artikel bespreken we 5 belangrijke dingen die je moet weten over het doen van een BPM aangifte.
Berekenen van de BPM
Voordat je de BPM aangifte kunt doen moet je het BPM zelf berekenen, dit kan onder andere online. De hoogte van de BPM is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de CO2-uitstoot van de auto, de leeftijd van de auto en de catalogusprijs. Er zijn verschillende manieren om de BPM te berekenen, zoals de forfaitaire methode, de koerslijst methode en de taxatiemethode. Het is slim om de juiste methode te kiezen die jij het makkelijkste vindt en de berekening nauwkeurig uit te voeren om te voorkomen dat je te veel of te weinig BPM betaalt.
BPM aangifte doen bij import van een auto
Wanneer je je droomauto in het buitenland hebt gevonden en je deze wilt importeren, moet je ook BPM aangifte doen. Bij de import gelden specifieke regels en procedures voor het doen van de BPM aangifte. Zo moet je onder andere kunnen aantonen wat de CO2-uitstoot van de auto is en wat de waarde van de auto is. Daarnaast moet je de auto laten keuren bij de RDW. Je moet de BPM betalen voordat je de auto kunt registreren in Nederland. Informeer je goed over de regels en procedures rondom het importeren van een auto en het doen van de BPM aangifte. Zo voorkom je dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Teruggave van BPM
In sommige gevallen kun je in aanmerking komen voor teruggave van BPM. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een auto exporteert, als je een taxi of lesauto koopt, of als je een auto aanschaft voor invalidenvervoer. Wanneer je in aanmerking kunt komen voor deze teruggaves is het belangrijk om te weten hoeveel je terug kunt krijgen. Wanneer je het op de niet juiste manier aanvraagt kan het leiden tot het mislopen van een aanzienlijk bedrag.
Controle en boetes
De Belastingdienst voert regelmatig controles uit op de BPM aangiften. Bewaar daarom alle gegevens en documenten die relevant zijn om de aangifte te kunnen tonen aan de Belastingdienst. Wanneer je niet aan de verplichting voldoet of onjuiste gegevens hebt, loop je het risico op boetes. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig en nauwkeurig te werk te gaan bij het doen van de BPM aangifte.
Hulp inschakelen
Het doen van een BPM aangifte kan een lastig proces zijn, omdat alle vragen erg specifiek zijn en je heel veel informatie moet opgeven. Wanneer je moeite hebt met het verzamelen en inleveren van de informatie, kan het slim zijn om hulp in te schakelen van een specialist op het gebied van de aangifte voor de BPM. Deze specialist kan je helpen bij het berekenen van de BPM, het invullen van de aangifte en het afhandelen van eventuele controles of bezwaarprocedures. Het inschakelen van een specialist kan je veel tijd en moeite besparen en kan ervoor zorgen dat je geen fouten maakt bij het doen van de aangifte.
Ontdek meer handige autotips op lifestyle platform voor mannen mensgoodlife.