bekijk-8-tips-bij-het-kopen-van-oprijplaten

Bekijk 8 tips bij het kopen van oprijplaten

Ben jij op zoek naar een oprijplaat? Je kunt deze om verschillende redenen nodig hebben. Bijvoorbeeld om jezelf of anderen met een rollator of rolstoel een bepaalde hoogte te laten overbruggen. Of omdat je een lading moet laden of lossen met een kruiwagen of ander rollend apparatuur vanaf een aanhanger, bus, vrachtwagen of bestelauto. Een oprijplaat is een ideaal hulpmiddel wanneer iets te zwaar is om te tillen met de blote hand. Waar je ‘m ook voor nodig hebt, in alle situaties geldt dat oprijplaten van goede kwaliteit moeten zijn. En dat deze past bij waarvoor je ‘m gebruikt. Niet elke oprijplaat is namelijk geschikt voor elk transport. Bekijk daarom altijd goed welke past in jouw situatie. Zo verklein je de kans op schade en ongelukken.

Veelgestelde vragen over oprijplaten

Veelgestelde vragen bij het kopen van een oprijplaat zijn: Welke is geschikt voor mij? Van welk materiaal wil ik mijn oprijplaat hebben? Hoe kom ik achter het juiste formaat en afmetingen? Welk merk is de beste? En waar kan ik mijn oprijplaat kopen? Bekijk snel de antwoorden op bovenstaande vragen in dit blog en lees tips waar je in ieder geval op moet letten bij oprijplaten kopen.

Handig voor zowel privé als professioneel gebruik

Tip 1: Kies de juiste lengte

Er zijn oprijplaten in allerlei soorten, maten en materialen. Allereerst is het belangrijk dat je de juiste lengte kiest. Deze varieert vaak tussen de 1 tot en met de 5 meter. De helling – of wel de hoogte waar vanaf je iets wilt vervoeren – bepaald de lengte die je nodig hebt. Twijfel je? Over het algemeen geldt, hoe vlakker de helling hoe beter. Oftewel, koop liever een te lange dan een te korte oprijplaat. Dit voorkomt moeite en inspanning bij het op- en afrijden met je lading.

Bij zowel de lengte als het draagvermogen geldt: beter te veel dan te weinig

Tip 2: Bepaal het draagvermogen

Nog belangrijk dan de lengte is misschien wel het draagvermogen van je oprijplaat. Het draagvermogen loopt uit een van wel 2.000 tot soms wel 29.000 kilo. Het gewicht van je lading of lossing bepaald welk draagvermogen je het best kunt kiezen. Ga altijd voor een oprijplaat met genoeg draagvermogen, anders loop je het risico dat ‘ie door midden breekt en je lading beschadigt of zelfs kapot gaat. Let er op dat je uitgaat van het nettogewicht in plaats van het brutogewicht. Dus het gewicht van je lading inclusief apparatuur, eventuele brandstof en natuurlijk ook je eigen gewicht. Ga hierbij ongeveer uit van 10% speling in draagvermogen ten opzichte van het gewicht van het object. Dan zit je safe. Tot slot, moet je niet vergeten even goed te controleren of het laadvermogen per paar met een 50/50 aslastverdeling wordt berekend of los. Het zou balen zijn als je je hier op verkijkt en er zo eentje aanschaft met te weinig laadvermogen.

Tip 3: Ga voor de optimale breedte

Een ander belangrijk aspect in het kiezen van de juiste afmeting is de breedte. De benodigde breedte is afhankelijk van de breedte van het te verplaatsen materiaal of de apparatuur waarmee je het object gaat verplaatsen. Bijvoorbeeld je heftruck of rolstoel. Zorg altijd voor genoeg speling en ruimte, zodat de kans klein is dat je lading van de oprijplaat afvalt. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Wil je hierbij liever wat extra zekerheid en garantie? Dan kan een oprijplaat met opstaande rand je ondersteunen. Dit verkleint de kans dat je van de oprijplaat zult glijden aanzienlijk. Daarnaast kun je met een antislip loopoppervlak ook nog eens goed de grip vasthouden. Zo minimaliseer je de kans op ongelukken nog meer.

Maak het jezelf zo gemakkelijk en veilig mogelijk!

Tip 4: Kies het juiste materiaal

Oprijplaten worden vaak gemaakt van aluminium, staal of kunststof. Het voordeel van aluminium is dat dit krachtig materiaal is, het minste weegt en daardoor makkelijk te gebruiken, monteren, verplaatsen en op te ruimen is. Bovendien roest het niet. Kunststof is het goedkoopst in vergelijking met aluminium of staal. De oprijplaten van staal zijn daarentegen vaak wat duurder, wegen het zwaarst en roesten eerder maar zijn wel het krachtigst.

Tip 5: Let op het keurmerk

Wij adviseren een lichtgewicht aluminium oprijplaat voorzien van een TÜV keurmerk. Het TÜV keurmerk laat zien dat het product voldoet aan de kwaliteitseisen en veilig en milieu-verantwoord is. Het is belangrijkste dat het product dat je koopt betrouwbaar en veilig is.

Wel of niet een opvouwbare kopen?

Tip 6: De opvouwbare oprijplaat

Een inschuifbare of opvouwbare oprijplaat kun je gemakkelijk verplaatsen en opbergen. Zo gebruik je de beperkte beschikbare ruimte in je bus, bestelauto of vrachtwagen optimaal. Maar let wel weer goed op het gewenste draagvermogen en de afmetingen. Een opvouwbare oprijplaat kan vaak minder vermogen aan en is dus bijvoorbeeld minder geschikt als je zware machines moet laden of lossen. Dan heb je eerder een sterke oprijplaat nodig die uit twee losse delen bestaat.

Tip 7: De juiste vorm

Er zijn ook verschillende vormen oprijplaten, namelijk rechte en gebogen. De meest voorkomende en gebruikte oprijplaat is een rechte. Het voordeel hiervan is dat deze vaak onder de laadvloer geplaatst kan worden en dus weinig ruimte in beslag neemt. Gebogen oprijplaten worden vaak gebruikt bij lage voertuigen en machines. De gebogen constructie zorgt dat er geen diepe hoek ontstaat tussen het hoogste punt van de oprijplaat en de verhoging.

Tip 8: Koop oprijplaten bij Infrastore

Infrastore is de webshop voor de infrasector met meer dan 40 jaar ervaring in het verkopen van producten. De oprijplaten die zij verkopen zijn van goede kwaliteit en geschikt voor verschillende sectoren en activiteiten. Wil je nog wat extra persoonlijk advies van hen ontvangen? Geen probleem! Neem gewoon even telefonisch contact op of via de website en vraag om hulp.

Wil je meer lezen over lifestyle, nieuws en gadgets? Lees dan verder op online lifestyle platform voor mannen mensgoodlife en blijf op de hoogte!