chiptunen-heeft-dit-invloed-op-je-verzekering
chiptunen-heeft-dit-invloed-op-je-verzekering

Chiptunen: heeft dit invloed op je verzekering?

Chiptuning, ook wel ‘chippen’ genoemd, betekent dat je de instellingen van de motor van je auto verandert. Op die manier wordt je auto in principe een stuk krachtiger, maar tevens verbruikt die ook minder brandstof. Toch is het niet voor iedereen duidelijk wat chiptuning is en of het eigenlijk wel legaal is in Nederland. In dit artikel een aantal tips en adviezen van Allianz Direct. Lees verder!

Kijkend naar de wet

Chiptuning is in Nederland meestal toegestaan, maar er zijn een paar regels waar je als autobezitter rekening mee moet houden. De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) heeft het voor het zeggen. Als chiptuning het vermogen van je auto met meer dan 20% verhoogt, moet je je auto opnieuw laten keuren. Het nieuwe vermogen moet ook echt duidelijk op de offerte staan. Daarnaast moet je auto opnieuw gekeurd worden als hij door de tuning meer lawaai maakt of meer dan 20% zwaarder wordt door de aanpassingen.

Chiptuning en je autoverzekering

Dan komt de autoverzekering. Wat voor invloed heeft chiptuning daarop? Als chiptuning het vermogen van je auto met meer dan 20% verhoogt, moet je dit hoe dan ook doorgeven aan je verzekeringsmaatschappij. Kijk hier voor meer informatie en zorg dat je een offerte krijgt waarop staat hoeveel extra vermogen de tuning oplevert. Afhankelijk van de verzekeraar kan je premie hoger worden of moet je auto opnieuw gekeurd worden voordat je ermee mag rijden. Sommige verzekeraars zijn terughoudend met het verzekeren van getunede auto’s vanwege een hoger risico op inbraak, diefstal, of zwaardere ongevallen door de hogere snelheid.

Wanneer is het geschikt om je auto te tunen?

Weet ook dat tuning vaak de fabrieksgarantie op je voertuig ongeldig maakt. Je wilt natuurlijk onnodige kosten voorkomen, dus rijdt eerst ongeveer 10.000 kilometer. Zo kunnen eventuele problemen die nog onder de garantie vallen, worden opgelost. Sommige bedrijven waar je tuning kunt doen, zeggen dat ze de fabrieksgarantie kunnen overnemen, maar dat kan ingewikkeld zijn met veel voorwaarden en beperkingen. Laat je dus goed informeren om te beslissen of je gaat tunen of niet. Het is beter om goed voorbereid te zijn en geen verrassingen tegen te komen.

De nadelen van chiptuning

De voordelen van chiptuning lijken aantrekkelijk, maar denk ook aan de mogelijke nadelen. Je moet bijvoorbeeld echt een  professional inschakelen, want goedkoop kan uiteindelijk duurkoop zijn. Chiptuning kan brandstof besparen, maar alleen als je rijstijl hetzelfde blijft. Als je het extra vermogen vaak gebruikt, kan je brandstofverbruik juist stijgen. Een ander nadeel is dat chiptuning sommige auto-onderdelen sneller kan laten slijten. De versnellingsbak en aandrijflijn worden zwaarder belast door het extra vermogen, wat kan leiden tot snellere slijtage. Denk dus goed na voordat je een keuze maakt!

Ontdek meer over auto’s voor mannen op lifestyle nieuws blog mensgoodlife.