bereid-heerlijke-sous-vide-gerechten-tijdens-de-feestdagen
bereid-heerlijke-sous-vide-gerechten-tijdens-de-feestdagen

Bereid heerlijke sous-vide gerechten tijdens de feestdagen

Sous-vide is een opkomende trend in de thuiskeuken. In verschillende restaurants werd al langere tijd gebruik gemaakt van deze techniek, Maar wat is sous-vide koken eigenlijk? Dit is een techniek waarbij ingrediënten vacuüm zijn verpakt en vervolgens worden gegaard op een constante temperatuur tot maximaal het kookpunt. Zo wordt je voedsel geleidelijk en gelijkmatig gaar. Je kunt vlees, vis, groenten, vruchten en zelfs desserts sous-vide bereiden.

Waarom sous-vide koken?

Sous-vide koken is ontzettend handig, want je kunt ondertussen gewoon andere dingen doen. Je hoeft niet te stressen of bijvoorbeeld je biefstuk te rauw of te gaar wordt. Het maakt zelfs niet uit als je product iets te lang in de zak zit, zolang de temperatuur maar constant is. Vocht blijft in de zak, waardoor het product ook altijd sappig blijft. Er gaan dus geen smaken verloren. Ideaal als je nog iets moet afmaken of als je niet precies weet op welk tijdstip je vriend(in) of kinderen terug zijn van school of werk. Maar natuurlijk ook ontzettend handig voor tijdens de feestdagen als je liever niet te lang in de keuken wil staan.

Hoe werkt het?

In de restaurants maken ze al gebruik van de sous-vide techniek met behulp van dure apparaten. In grote watertanks wordt het voedsel dan bereid op een constante temperatuur. Met een thermometer wordt de temperatuur tussentijds in de gaten gehouden. Maar voor thuis wil je natuurlijk liever niet een heel duur apparaat aanschaffen. Niet getreurd, inmiddels zijn er genoeg goedkopere apparaten op de markt waarmee je thuis heerlijke gerechten kunt bereiden. Dit apparaat, genaamd een sous-vide stick, zorgt ervoor dat de temperatuur constant blijft. Het enige dat je dan nog moet aanschaffen zijn lucht- en waterdichte zakken om het gerecht in te doen. Bijvoorbeeld een zak met ziploc sluiting.

Wees de chef-kok in je eigen keuken met de vacuüm-techniek die jij beheerst, enjoy goodlife!

Wil je meer lezen over koken en eten? Lees dan verder op lifestyle platform voor mannen mensgoodlife