het-succes-van-de-barbecue
het-succes-van-de-barbecue

Het succes van de barbecue

Wedstrijden worden voor bijna alles gehouden. Ook voor barbecueën. Eigenlijk zijn er twee barbecuewedstrijden: de Amerikaanse stijl, waarvan de meeste wedstrijden onder de vlag van de KCBS worden georganiseerd en er zijn culinaire wedstrijden die vaak onder de WBQA vallen. De Kansas City Barbecue Society en de World Barbecue Association.

Amerika & barbecueën

Amerikaanse barbecue is iets heel anders dan Nederlandse. Wat wij barbecue noemen, heet daar grillen: vlees kort garen op een rooster boven een warmtebron. In Amerika is barbecue het langzaam garen van grote stukken vlees boven rokend hout of houtskool. Barbecue is vooral populair in de ‘barbecue belt’ in het zuiden van de VS populair.

Soorten barbecues

Barbecues zijn er in vele soorten en maten. De houtskool barbecue, de buitenkeuken, de gas barbecue, de Kamado, de elektrische barbecue en de rookoven. 

Barbecueën met houtskool

Een houtskoolbarbecue geeft het authentieke barbecue-gevoel. Omdat je op echt vuur gaart, krijgt het vlees een grillsmaak. Verder neem je kleine houtskoolbarbecues gemakkelijker mee dan een elektrische barbecue of een gasbarbecue omdat je geen rekening hoeft te houden met een gasfles of stopcontact. Een gasbarbecue is snel op temperatuur. Daarbij is de temperatuur heel eenvoudig en nauwkeurig in te stellen. Groot voordeel is dat een gasbarbecue minder rookontwikkeling heeft.

Kamado barbecue

Een Kamado barbecue bestaat uit een dikke keramische kuip en een zwaar deksel. Dankzij de dikke behuizing houd je de temperatuur goed onder controle. Met een Kamado barbecue je op zowel hele hoge als lage temperaturen. Dit maakt de barbecue veelzijdig in gebruik. Elektrische barbecues hebben geen last van rook. In feite is het een grillapparaat wat werkt op stroom.

BBQ recepten

Er zijn talloze recepten voor BBQ. Er zijn hoogstaande culinaire barbecue recepten, maar ook doodsimpele recepten die overheerlijk zijn. Een barbecue is niet alleen geschikt voor vlees en vis. Er zijn talloze smakelijke vegetarische barbecue recepten. Asperges zijn vaak smakelijker als ze van de barbecue komen dan wanneer je ze kookt of stoomt. Gepofte aardappel van de barbecue, gevulde tomaten met kaas, champignons gevuld met kruidenkaas zijn overheerlijke, simpele vegetarische barbecue recepten. Ook fruit is lekker op de barbecue, appel met rum en rozijnen in aluminiumfolie, een gebakken banaan en gevulde perziken zijn enkele voorbeelden. 

Een geslaagde barbecue start met de keuze van het apparaat zelf. De meeste mensen kiezen voor een houtskoolbrander. Barbecueën met open vuur dus. Uit vele consumententesten blijkt dat de duurdere barbecues niet altijd de beste zijn. Uiteindelijk gaat het om het eten van de gerechten. Elke buitenkok kan zijn fantasie uitleven en zijn gasten verrassen.

Lekker weer? Ga lekker barbecueën op 1,5 meter afstand, enjoy goodlife!

Nog meer BBQ recepten

Ontdek ook het BBQ sushi roll recept op lifestyle mannen blog mensgoodlife.