Vind je het soms ook maar raar wanneer anderen hun fruit met schil eten? Schil jij automatisch je appel, kiwi of peer voordat je ‘m naar binnen werkt? Zonde. Je haalt niet alleen extra werk op je hals, je mist ook een flinke portie gezonde voedingsstoffen. Wist je dat je veel fruitsoorten prima met schil kunt eten en dat dit juist heel gezond kan zijn?
Waarom fruit met schil eten?
De schil van fruit zit vaak boordevol voedingsstoffen. Denk aan onder andere vezels, vitaminen en antioxidanten. Bij appels en peren zit bijvoorbeeld een groot deel van de vezels en vitamine C in de schil. Eet je deze niet, dan gooi je ongemerkt een belangrijk deel van de voedingswaarde weg. Daarnaast helpen vezels in de schil je spijsvertering op gang en geven ze een verzadigd gevoel. Handig als je gezond wilt snacken en niet binnen een uur weer naar de voorraadkast wilt sluipen.
Waarom niet?
Veel mensen schillen fruit uit angst voor bestrijdingsmiddelen. Begrijpelijk. Maar: goed wassen onder stromend water (eventueel met een zachte borstel) doet al wonderen. Biologisch fruit is trouwens een prima optie als je het zekere voor het onzekere wilt nemen. Dit bevat sowieso minder rommel.
Zelfs van deze fruitsoorten kun je de schil gewoon eten
Misschien onverwacht, maar ook deze fruitsoorten kun je (ja, echt) gewoon mét schil eten:
Kiwi
Harig? Zeker. Maar ook boordevol antioxidanten en vezels. Even wennen qua textuur, maar zeker het proberen waard.
Mango
De schil is eetbaar, maar bitter. Niet ieders favoriet qua smaak, maar wel rijk aan voedingsstoffen.
Citroen en sinaasappel
Niet bedoeld om zo te happen, maar de schil is perfect om te raspen over je gerecht of drankje. Veel smaak, veel power.
Kortom: geef de schil een kans! Je haalt niet alleen meer uit je fruit, maar je bespaart ook afval en ontdekt misschien een nieuwe favoriete manier van eten. Enjoy goodlife!
Vind meer gezonde eettips op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.













