Tips om gemakkelijk af te vallen voor de zomer

Tips om gemakkelijk af te vallen voor de zomer

De zomer staat weer voor de deur. Nog enkele weken en dan breekt voor veel mensen alweer de zomervakantie aan. Stiekem begin je je nu wel wat zorgen te maken over die overtollige kilo’s. Je voelt je onzeker in badkleding en kijkt nu al op tegen de vakantie. Maar wees gerust: het is echt nog niet te laat om af te vallen. Enkele weken kan al genoeg zijn om lekkerder in je vel te gaan zitten. Maar hoe pak je dit precies aan? Hoe val je gemakkelijk nog wat kilo’s af voordat de zomer begint? 

Laat alcohol staan deze zomer

Zodra de temperaturen stijgen, beginnen we meestal ook meer alcohol te drinken. Een drankje op een terrasje of tijdens een barbecue met vrienden. De alcohol vloeit rijkelijk. Opvallend genoeg tellen we dagelijks wel heel goed de calorieën van ons eten, maar vergeten we het drinken hierbij op te tellen. Besef goed dat alcohol zeer veel calorieën bevat. Een flesje bier bevat gemiddeld al tussen de 140 en 150 calorieën. Meestal blijft het ook niet bij dat ene flesje. Reken dus maar uit hoeveel extra calorieën je bovenop het eten drinkt. Zonde! 

Afkicken alcohol is echter niet gemakkelijk als je het zo gewend bent om tijdens sociale activiteiten te drinken. Probeer daarom een goed alternatief te vinden. Kies bijvoorbeeld voor 0,0% drankjes of maak zelf alcoholvrije cocktails. Besef tegelijkertijd ook dat alcohol niet hand in hand hoeft te gaan met gezelligheid. Je kunt het ook heel gezellig hebben zonder te drinken. 

Merk je dat het lastiger is dan je dacht om alcohol te laten staan? Of dat je hier zelf afhankelijk van bent geworden door de jaren? Dan kan dit ook het overtollige gewicht verklaren. Als het echt niet lukt om zelf af te kicken, dan is hulp bij alcoholisme een betere optie.

Calorieën tellen 

Afvallen is niet meer dan het vinden van de juiste balans tussen je energiebehoefte en de calorieën die je dagelijks eet. Het is de kunst om dus minder calorieën te eten dan je nodig hebt. Als je dit doet, zal je lichaam de energie ergens anders vandaan willen halen. Hierbij spreekt het bijvoorbeeld je vetreserves aan. Hierdoor verlies je dus gewicht. 

De beste manier om af te vallen is het berekenen van jouw energiebehoefte. Er zijn een aantal sites waar je hiervoor terecht kunt. Als je weet hoeveel je dagelijks nodig hebt om op hetzelfde gewicht te blijven, is het ook gemakkelijker om te berekenen hoeveel je moet minderen. Probeer circa 500 calorieën onder je dagelijkse energiebehoefte te gaan zitten. Als je dit doet, val je circa een halve kilo vet per week af. 

Meer bewegen 

Wil je er iets meer vaart achter zetten en tegelijkertijd niet minder gaan eten? Dan is het goed om ook nog eens wat extra te bewegen. Bijvoorbeeld door wat vaker de fiets te pakken naar het werk of na het avondeten nog even een wandeling te maken. Je hoeft geen extreme sport te doen. Alle vormen van beweging zijn al goed. 

Ontdek meer gezonde lifestyle blogs op mannen blog mensgoodlife.