tips-om-je-keukenmessen-vlijmscherp-te-houden
tips-om-je-keukenmessen-vlijmscherp-te-houden

Tips om je keukenmessen vlijmscherp te houden 

Sta jij regelmatig in de keuken? Dan ben je waarschijnlijk wel in het bezit van een goede messenset. Wanneer een mes net nieuw is, is ‘ie vaak op z’n best. Na verloop van tijd merk je echter altijd dat je messenset aan kwaliteit begint te verliezen. Niet getreurd! Je hoeft niet direct een nieuwe messenset te kopen. Door goed onderhoud zullen jouw keukenmessen langer meegaan en scherp blijven. Deze stijlvolle messenslijper van HORL helpt hierbij.

Waarom een scherp mes?

Met een scherp mes kun je vlees en groenten snel en makkelijk doorsnijden. Hierdoor kost het je minder energie. Maar het is ook nog eens veiliger om met een scherp mes te snijden. Hoe meer kracht je moet zetten om iets door te snijden, hoe groter de kans dat je per ongeluk uitschiet. Met wondjes en snedes als gevolg. Niet wat je wil natuurlijk! Met deze tips houd jij je messen langer vlijmscherp.

1. Keukenmessen bewaren

Bewaar je keukenmessen niet tussen al je andere bestek in de besteklade. Messen worden namelijk eerder bot als ze in aanraking komen met andere metalen. Hang ze op aan een magnetische strip of bewaar ze in een messenblok.

2. Messen schoonmaken

Stop je messen niet in de vaatwasser! Door het langdurige wasprogramma met afwasmiddel worden ze aangetast en eerder bot. Maak je messen daarom zelf schoon in een bak met water en een sopje. En droog ze hierna goed af. Dit voorkomt eventuele roestplekjes.

3. Snijden op een snijplank

Gebruik bij het snijden altijd een houten snijplank. Dan kan je keukenmes een beetje het hout in. Hierdoor blijft ‘ie goed scherp. Vooral zacht hout beschadigt je messen nauwelijks. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een glazen, stenen of marmeren snijplank. Deze snijplanken maken je mes in een mum van tijd bot. Bij een plastic snijplank ontstaan er juist groeven en sneetjes door het snijden. Grote kans dat er hierdoor micro- of nanoplastics in je pan terecht komen. Dit is schadelijk voor je gezondheid. Snijd ook geen plastic verpakkingen door met je mes, maar doe dit met de schaar.

4. Eten de pan in schuiven

Het is verleidelijk om je gesneden groentes direct met je mes in de pan te schuiven. Dit zorgt er echter voor dat je mes eerder bot wordt. Gebruik daarom altijd de achterkant van je mes.

Keukenmes slijpen

Met bovenstaande tips kun je ervoor zorgen dat je je messen minder snel bot worden. Maar er komt een dag dat ze alsnog bot zijn. Hoe goed je ze ook onderhoudt… Messen slijpen kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld met een steen of een (elektrische) slijper, zoals de kwalitatieve hoogstaande producten van HORL.

Wil je meer lezen over voeding en eten? Lees dan verder op online lifestyle platform vor mannen mensgoodlife!