top 5 bbq blunders
DisobeyArt

Voorkom de 5 grootste BBQ-blunders

Hoe grill je het perfecte stukje vlees of vis? Gooi de vraag in een willekeurige groep mensen en iedereen beweert de beste te zijn. Vrijwel direct daarna volgen de tips, trucs en do’s en dont’s. Een geslaagde BBQ valt of staat echter niet alleen met het vlees. De voorbereiding, aankleding en schoonmaak zijn minstens net zo belangrijk. Tenminste: wanneer je wilt dat het voor jou als host ook een leuke avond wordt. Er komt bij een BBQ een hoop kijken. Te beginnen met de hoeveelheid boodschappen. Ga uit van 2-3 stuks vlees per persoon en zorg voor voldoende bijgerechtjes die je gemakkelijk kan bewaren of meegeven. Denk aan afbakbrood, watermeloen of lekkere salades. Zo is er voor iedereen variatie en speel je op safe.

1. Turn up the heat

Het bier ligt koud, de wijn is ontkurkt en de gasten zitten hongerig te wachten. Stuk voor stuk tekenen dat de BBQ kan beginnen. Eerste stap: tijdig de kooltjes aansteken. Kom je op het moment suprême tot de ontdekking geen aanmaakblokjes meer te hebben? Maak dan gebruik van een prop krantenpapier! Ook tortilla chips branden ontzettend goed en zijn daarmee een prima vervanger. Een oud kledingstuk, een OnePlus 5 hoesje of een stapel tijdschriften branden uiteraard ook wel, maar zijn voor het aansteken van een grill sterk af te raden.

2. Volgende ronde!

Yes, je hebt de biefstukken tot in de perfectie gebakken! Naar ieders wens medium of rare. Uitgerekend op het moment dat je wilt uitserveren, doet iedereen zich tegoed aan salades en stokbrood. Dan is het kiezen tussen twee kwaden: droge, doorbakken biefstukken of koud laten worden. Maar dat hoeft natuurlijk niet, want de oplossing is heel simpel: zorg dat je een klein gedeelte van de grill buiten de hitte van de kooltjes houdt. Deze plek is perfect om vlees even op te parkeren, voordat het naar iedereen gaat om te eten. Ook houdt het de gerechten die klaar zijn lekker warm. Of laat de biefstukken even rusten in een stuk aluminiumfolie. Hiermee komen de smaken nog beter tot ontwikkeling en blijft je vlees perfect mals. Bij het bereiden van vlees is timing essentieel. Gebruik je smartphone als handige timer, maar voorzie deze wel van een beschermend Gear4 hoesje. Ook kun je direct handige tips of recepten opzoeken en leuke foto’s vastleggen van de gezellige avond.

3. De beste burgers

Vergeet alles wat je weet over het bakken van de perfecte burger. Met deze tip laat je voortaan al je gasten versteld staan. Verstop tijdens het maken van de burgers een klein ijsblokje in het vlees. Het water zorgt er voor dat de burgers juicy van de grill komen. Het grootste deel van het water verdampt, dus je gasten zullen helemaal niets merken van deze goedkope en super effectieve hack. Om deze hack toe te passen moet je wel zelf aan de slag. Durf je het niet aan? Mix dan een eetlepel mayonaise door je gehakt tijdens het kruiden. Ook dit voorkomt dat je burgers uitdrogen boven de hete kooltjes.

4. Er warmpjes bij zitten

Een andere methode om vlees warm te houden is in een aluminium bak. Plaats twee exemplaren in elkaar en maak deze stevig vast. Plaats deze op de hoek van de grill en je vlees blijft extra lang warm. De isolerende werking van de bak houdt de warmte van de grill buiten, zodat het vlees wel warm blijft, maar niet meer door gaart.

5. Grote schoonmaak

Het is na ieder geslaagd tuinfeestje onvermijdelijk: het schoonmaken van de grill. Ook al heb je er na het eten en een gezond aantal biertjes geen zin meer in, het beste is om dit te doen terwijl het rooster nog enigszins warm is. Snijd een ui doormidden en haal deze over het rooster. Stoffen in de ui breken het vuil af en dit wordt bovendien direct opgenomen. Herhaal aan de andere kant en je grill is klaar voor de volgende ronde. Achtergebleven restjes laten zich vervolgens gemakkelijk verwijderen met een staalborstel.
Het zware werk zit er op! Nu is het tijd om achterover te leunen met een lekker drankje en een nagerecht. Wil je nog even nagenieten van dit geslaagde diner? Maak dan van een van de foto’s een zelfgemaakt telefoonhoesje. Zo heb je altijd bewijsmateriaal voorhanden, mocht je weer in een verhitte BBQ-discussie belanden.

Ontdek meer lekker eten op mensgoodlife, jouw lifestyle nieuws platform.