intermittent-fasting
Berend

Wat is Intermittent Fasting?

Wat is Intermittent Fasting? en is het nutteloos of juist heel waardevol om je lichaam in vorm te krijgen? Wij zetten de feiten voor jou op een rij.

Intermittent Fasting

Intermittent fasting (IF), of interval vasten in het Nederlands, is een manier van eten waarbij je alle maaltijden van de dag binnen een aantal uur eet en buiten die tijdsperiode vast. Er zijn verschillende protocollen van interval vasten, maar de meest gehanteerde is “Leangains” waarbij je 8 uur eet en 16 uur vast per dag.

Het grootste gedeelte van je vastperiode valt tijdens je slaap en een deel van de ochtend. In alle protocollen betekend vasten overigens het niet consumeren van producten die calorieën bevatten; Je kunt dus gewoon water, zero dranken of koffie en thee drinken tijdens je vastperiode.

De opkomst en een kritische blik


Interval vasten is ook in Nederland steeds populairder aan het worden bij sporters, health freaks en personal trainers vanwege de vele gezondheidsvoordelen die interval vasten claimt.

Enkele daarvan zijn: verbeterd metabolisme, versneld vetverlies, verbeterde hormoonhuishouding, minder kans op kanker en minder kans op hart- en vaatziektes, bescherming tegen Alzheimer en Parkinson en beter geheugen en concentratievermogen.

Echter zijn er op dit moment nog geen doorslaggevende en vooral relevante onderzoeken beschikbaar die de bovenstaande claims bevestigen. Dit wil overigens niet zeggen dat de claims van het interval vasten per definitie onjuist zijn, alleen weten we er nu nog te weinig van.

Waarom vasten?

Mensgoodlife is kritisch naar claims over fitness en voeding, zo ook het interval vasten. Echter vinden wij dat vasten voor sommige personen een enorm voordeel kan bieden op het gebied van vet verlies. Op natuurlijke wijze kan je alleen je vetpercentage verlagen wanneer je meer energie verbruikt dan inneemt. Echter kan Interval vasten hierbij een belangrijke rol spelen, aangezien het vasten het hongergevoel een stuk minder maakt. Doordat je maar een aantal uur per dag eet worden je maaltijden groter qua volume en zul je tijdens de vastperiode een verzadigd gevoel hebben.

Probeer het zelf

Sommige mensen zweren bij interval vasten, ze ervaren een mentale alertheid, versneld vetverlies en een verminderd hongergevoel. Andere mensen merken geen voordelen van het vasten en worden chagerijnig, duizelig of slapjes. Mocht je het willen proberen adviseren wij om het in ieder geval 3 tot 4 weken vol te houden, dit in verband met het lichaam die aan het begin nog niet gewend is aan de vastperiodes. Ervaar je na 3-4 weken nog geen voordelen en voel je je nog steeds zwak? Dan is het interval vasten misschien niet voor jou, maar er zijn nog genoeg andere manieren.

Veel succes and enjoy Goodlife!