filosofische-confusie
Kerolic

Filosofische confusie

Leer de stichter van de filosofische confusie – Master Kong – ook wel bekend als “Confucius” kennen en word geïnspireerd om de wereld anders te zien. Deze grootheid voorziet ons al 2.500 jaar van vele dagelijkse wijsheden.

Filosofische confusie:

Biografie Confucius

Confucius werd als arme jongen opgevoed door zijn moeder die weduwe was. Tijdens zijn studie deed hij al snel een goede reputatie op waarbij hij regelmatig zorgde voor filosofische confusie. Met andere woorden, voor interessante disussies die voor verwarring zorgden. Hij werd door de minister van justitie uitgenodigd om werk voor hem te doen. Hier moest Confucius niets van hebben, hij wilde les geven en zijn kennis delen.

Waar het allemaal om gaat

Harmonie: “What Heaven has conferred is called The Nature; an accordance with this nature is called The Path of duty; the regulation of this path is called Instruction. The path may not be left for an instant.” 

confucius

De westerse gedachtegang en filosofieën lijken zich voornamelijk te focussen op het individu, het “jij-alleen-tegen-de-rest-van-de-wereld” mentaliteit. De oosterse gedachtegang wijst deze visie af. Het leven is niet een gevecht tegen het universum, maar eerder een tocht om vrede te vinden met het universum.

Deze gedachtes worden toegelicht aan de hand van het volgende verhaal waarin een jonge discipel zijn wijsgeer (sage) een vraag stelt: “Wat zou jouw eerste actie zijn als jij over een koninkrijk zou heersen?”. Confucius reageerde: “Allereerst zou ik alle dingen benoemen bij hun échte naam“. De verwarde discipel vroeg: “Hoe kan zoiets nou belangrijk zijn?”, waarop Confucius reageerde: “Als we dingen niet met de juiste naam benoemen, ligt de taal niet in lijn met de waarheid van dingen”.

Met andere woorden, als we de wereld niet (h)erkennen hoe hij daadwerkelijk is, hoe kunnen we er dan in leven? Pas als we begrijpen dat nobel zijn, nobel zijn is en gerechtigdheid, gerechtigheid en eer als eer en plicht als plicht, kan er vrede zijn in onze levens en onze natie of zelfs de hele wereld. Of simpel gezegd: Iets goeds doen, kan pas als we weten wat goed is.

Confucius wil duidelijkheid

Hoewel het Engelse woord “confusion” onduidelijkheid betekent, is dat wat Confucius wil: Duidelijkheid. Maar hoe kan je die krijgen als je niet dezelfde taal spreekt? Dit zul je vast wel herkennen in je eigen leven, op het werk of thuis. Als jij en je gesprekspartner niet op één lijn zitten, hoe wil je dan überhaupt elkaar ooit begrijpen? Zorg er daarom voor dat je eerste dezelfde taal spreekt en noem de dingen zoals ze daadwerkelijk zijn. Confucius heeft zich hierin verdiept en biedt een hoop inspiratie op dit vlak. Lees meer over Confucius in het artikel van Gordon Brown. Filosofeer, enjoy Goodlife!

Lees meer over Confucius en check onze andere inspiratie voor mannen artikelen.