gelukkig zijn
Stefan Rüdiger

Gelukkig zijn

Creëer meer Daily Happiness met de 8 Gouden Lessen. Gelukkig zijn is een ruim begrip, het betekent voor iedereen net wat anders en is heel persoonlijk. Sommige mensen denken gelukkig te zijn met de materiële dingen die zij hebben, maar dat is niet waar geluk om draait.

werkschrift-gelukkig-zijn

Zo kun je geluk ook niet in iets vinden, het is een proces dat zich langzaam opbouwt. Het is een soort reis naar je levensdoel, waarbij het gaat om hoe jij de reis ervaart.

Hoe je de fijnste reis naar daily happiness kunt bereiken, zullen we stapsgewijs met de onderstaande 8 lessen vertellen.

Deze lessen zijn overigens geïnspireerd door de Feel Good werkschriften van Deltas die onder andere te koop zijn bij Pleïade in Tilburg.

LES 1: Denk positief

Hoewel we niet kunnen kiezen hoe we ons voelen, kunnen we ons gevoel wel beïnvloeden met hoe we over bepaalde dingen denken. Zo ontstaat ons gevoel door hoe we bepaalde dingen zien, ofwel het resultaat van onze gedachten.

Pessimisme is een kwestie van humeur, optimisme van wilskracht – Alain

Denk aan het bekende voorbeeld met het half lege glas dat de meeste mensen zien staan. In tegenstelling tot positieve mensen, zien zij nog een half vol glas! Een simpele manier om positiever te denken is door negatieve woorden te schrappen uit je woordenboek. Gebruik geen woorden meer als “probleem” maar gebruik “uitdaging”, of  vertaal “moeilijk” in “minder makkelijk”.

Juist door positiever te praten, ga jij een andere kijk creëren over de dingen om je heen. Verander je manier van denken en sta open voor optimisme.

LES 2: Houd op met rampzalige vergelijkingen

Vergelijk je leven niet met hoe het vroeger was, maar met hoe het nu is. Terug gaan in de tijd is funest om je nu goed te voelen, je vergelijkt immers alleen de mooie dingen met de werkelijkheid zoals je die nu de dag beleeft.

Uit onderzoekt blijkt overigens dat mensen die een bronzen medaille wonnen, gelukkiger waren dan mensen met een zilveren medaille. Simpelweg omdat de zilveren winnaar zich vergeleek met de gouden winnaar en dus verloren had, terwijl de bronzen winnaar blij was dat hij op het podium mocht staan!

Zeg NEE en STOP tegen rampzalige vergelijkingen. “Ik ben misschien nu terug bij af, maar ik weet nu in ieder geval hoe het niet moet”. Maak altijd een positieve ervaring van een minder fijne situatie. Juist door te leren worden we sterker.

LES 3: Druk je dankbaarheid uit

Bekijk de goede kanten van de dingen die je ziet en plaats deze gebeurtenissen in de juiste context. Waardeer wat je hebt en wees dankbaar met wie je bent. Laat oprecht weten wat je van iemand vindt, en druk dit met heel je hart uit. Dankbaarheid tonen is één van de grootst mogelijke emotionele storting die je bij iemand kunt doen.

Bedank een collega voor zijn hulp, je vriend of vriendin voor de heerlijke maaltijd of de vriendelijke dame bij de bakker. Wees ook altijd vriendelijk tegen mensen die dat niet altijd tegen jou zijn, zij zijn nog niet zo ver als jij bent en zullen op een dag er achter komen wat goed voor ze is.

LES 4: Leer vergeven

Iemand iets vergeven betekent niet dat je iets moet vergeten. Vergeven is, afhankelijke van het geval, iemand niet meer willen straffen, haten of beoordelen (André Comte-Sponville). Je hoeft een relatie niet te herstellen nadat je iemand vergeeft, het geeft je alleen een opgelucht gevoel. Het betekent loslaten wat er mis is gegaan.

Je vastklampen aan haat is zoals een heet stuk kool vastgrijpen en naar iemand toe gooien, je verbrandt alleen jezelf (Boeddha).

LES 5: Geef blijk van vrijgevigheid

Echt geluk bestaat erin anderen gelukkig te maken (Hindoeïstisch spreekwoord). Het betekent dus dat als je andere blij kunt maken, jij ook jezelf blij kunt maken en dus niet andersom. Vrijgevigheid kan gezien worden als het tegenovergestelde van egoïsme. Trakteer je vrienden ook een keer op een bak koffie of biertje, doe een keer een was voor je ouders, doneer je bloed bij de bloedbank en doe eens een keer extra iets waardevols voor een ander. Key is: gelukkig zijn!

Door vrijgeviger te zijn verander je niet alleen de kijk op jezelf maar ook op het welzijn van anderen. Het geeft een veel fijner en langduriger gevoel als je weet dat de mensen om je heen genieten. Want zo zul jij ook meer genieten van hen. Maar doe dit niet om er iets voor terug te krijgen. Vrijgevig zijn is geven zonder er iets voor terug te hoeven krijgen. Het is oprecht (vrij) geven aan anderen.

LES 6: Geniet van de kleine dingen in het leven

Stel een contract op met jezelf waarin je met jezelf afspreekt om gedurende een maand lang, iedere dag 5 minuten te nemen en na te denken over de fijne dingen die je die dag hebt meegemaakt. Onderteken dit contract en herinner jezelf eraan dit op te volgen. Het is enorm belangrijk dat je geniet van de dingen die je doet, vier daarom altijd je succesjes! Je hebt ze immers verdiend.

Collect moments, not things

De manier hoe jij jezelf beloont heeft invloed op hoe jij je succes viert. Zo kun je bijvoorbeeld in die 5 minuten luisteren naar een heerlijk nummer, met vrienden erover praten, een bad nemen, in de zon liggen, een filmpje kijken, bidden, dansen, tekenen of wat dan ook. De activiteit die jij het fijnste vindt, helpt je bij het genieten van het moment.

LES 7: Zorg voor je lichaam – gelukkig zijn

Een fysiek gezonde geest zorgt ook voor een mentaal gezonde geest. Waarom nemen we wel de tijd om een update van je computer te installeren, maar niet om voor onszelf te zorgen? Hoe vaak vergeet je het middag eten niet omdat je druk bezig bent met werk of school? Niet meer doen, zorg vanaf nu af aan 100% goed voor jezelf door te focussen op de volgende drie punten:

  1. Wat er in je lichaam binnenkomt
  2. Het uiterlijk
  3. De fysieke lichaamstoestand

Drink veel water, zorg voor gezond voedsel en eet regelmatig. Neem ook de tijd om naar de huisarts te gaan als je ergens last van hebt. Bezoek de kapper als je haar niet meer in model zit en doe alleen je leukste kleding aan en geef je oude kleding weg. Vermijd roltrappen en liften, neem de trap en beweeg lekker veel. Doe een sport die je nooit dacht te doen, ga eens een keer lekker wandelen of pak voor de afwisseling eens vaker de fiets en je zult zien wat dat met je lichaam doet.

LES 8: Streef naar voldoening – gelukkig zijn

Geniet nu van de dingen die je hebt en om de persoon wie je bent, ga niet wachten tot je eerder gedefinieerde concrete doelen behaald hebt. Je wordt niet gelukkiger als je afgestudeerd bent of als je die job krijgt. Nee ook niet als je een relatie hebt of kinderen krijgt. Het gaat erom dat je geniet van het hier en nu.

Geluk betekent niet het einde van je weg, maar op weg zijn!

Deel je doelen op in taken die je stap voor stap kunt uitvoeren en doe ook echt alleen die dingen die jij daadwerkelijk aankunt. Denk ook na bij elke stap of je er plezier in hebt en of de activiteit niet te moeilijk is. Anders krijg je stress en dat wil je niet. Maar zorg er ook niet voor dat je activiteiten te simpel zijn, want dan ga jij je vervelen en dat werkt ook niet goed aan je voldoening. Zorg daarom voor de juiste balans tussen angst (stress) en verveling.

En weet je zo niet wat je hiermee aanmoet? Geven we je wel een hint, oefen een hobby uit! Daar zijn vaak een hoop uitdagingen in te vinden en de mogelijkheden zijn eindeloos. Ga eens lekker tekenen of schilderen of bouw iets op bij de sportschool.

Ga de uitdaging aan en geniet, terwijl je hiervan leert en groeit. Be positive, enjoy Goodlife.