Hoe behoud je je energie tijdens de donkere dagen?
Hoe behoud je je energie tijdens de donkere dagen?

Hoe behoud je je energie tijdens de donkere dagen?

Het is weer steeds vroeger donker en de temperaturen zakken omlaag. De een vindt het heerlijk, met een dekentje cocoonen op de bank of een herfstwandeling maken door het bos. De ander gaat er wat minder goed op en ervaart een gebrek aan energie. Dit komt doordat we door de kortere dagen en langere nachten minder aan daglicht worden blootgesteld. Hierdoor is onze biologische klok en hormoonbalans in de war, wat kan zorgen voor lichamelijke en geestelijke klachten. Gelukkig kun je er zelf iets aan doen om jezelf beter te voelen.

Tips voor weinig energie in de winter

Zoek het daglicht op

Hoe verleidelijk het misschien ook is, blijf niet alleen maar binnen. Dus trek die warme winterkleding aan, ga naar buiten en zoek het daglicht op. Probeer dit zoveel mogelijk overdag te doen als het nog licht is. Bijvoorbeeld door tijdens de lunch te gaan wandelen, alleen of met je collega’s. Naast daglicht, is ook genoeg bewegen (in de buitenlucht) belangrijk om gezond te blijven. Twee vliegen in één klap dus!

Eet gezond

Als je een winterdip ervaart, heb je vaak een verhoogde eetlust en behoefte aan ongezond eten. Fastfood en snacks met snelle koolhydraten en suikers zorgen echter voor grote wisselingen in je bloedsuikerspiegel. Dit kan een somber gevoel juist versterken. Ga daarom voor gezonde alternatieven, die over veel vitamines beschikken. Eet dus genoeg fruit en groenten. En geniet van winterse gerechten met wintergroenten, In dit artikel lichten we drie lekkere wintergerechten uit die ook nog eens makkelijk te maken zijn.

Pak je rust

Probeer je stressniveau zoveel mogelijk te verlagen en genoeg te ontspannen. Bijvoorbeeld door het lezen van een goed boek, een meditatie of het luisteren van een podcast. Richt je aandacht op de dingen waar je blij of gelukkig van wordt. Oftewel, stimuleer je feel-good hormoon!

Enjoy goodlife, ook in de winter

Wil je meer lezen over mentale gezondheid? Lees dan verder op online lifestyle blog voor mannen mensgoodlife.