steun-jij-het-20-20-2-doe-mee-initiatief-tegen-myopie-al
steun-jij-het-20-20-2-doe-mee-initiatief-tegen-myopie-al

Steun jij het 20-20-2 doe mee initiatief tegen myopie al?

Als je verziend bent, zie je in de verte scherp maar van dichtbij niet. Daarentegen is het bij iemand die bijziend is net andersom: van dichtbij ziet men scherp en van veraf niet. Bijziendheid wordt ook wel hoge myopie genoemd en kan bij de geboorte aanwezig zijn. Het is immers grotendeels erfelijk bepaald. Maar daarentegen kan het ook zeker met de jaren ontstaan. Doordat we tegenwoordig voortaan gedurende lange periodes op onze telefoon, computer of tablet kijken passen onze ogen zich aan aan deze verte. Met als resultaat dat je oogbal te lang groeit en je bijziend zult worden.

Er zijn een aantal manieren om de kans dat jij of je kind bijziend wordt te verkleinen. Immers is het voor iedereen interessant, aangezien de meeste mensen niet graag vrijwillig een bril of (nacht)lenzen willen dragen. Bij hoge myopie moet je een min-bril of min-lenzen dragen.

[divider]Doe mee! 20-20-2![/divider]

20-20-2 regel

De 20-20-2 regel is een handige manier om jezelf en / of je kind aan te leren om zo nu en dan eens de verte in te kijken. Wat houdt de regel precies in? De bedoeling is dat je na 20 minuten dichtbij kijken 20 seconde pauze neemt en dat je minimaal 2 uur per dag naar buiten gaat. Naar buiten gaan bevordert namelijk de gezondheid omdat buitenlicht de sterke groei van het oog remt. Dus doe mee! 20-20-2!

Andere factoren

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de oorzaken van hoge myopie. Een andere factor die een rol speelt bij bijziendheid is opleidingsniveau (van het kind en van de ouders). Dit komt doordat hoogopgeleiden vaker boeken of tijdschriften lezen en daardoor vaak focussen op beeld dat zich dichtbij bevindt.

Gevolgen myopie

Het is belangrijk dat we actie ondernemen om de kans op bijziendheid te beperken. Hoge myopie vergroot namelijk de kans op een oogziekte op latere leeftijd. Bijvoorbeeld myopische maculadegeneratie, netvliesloslating of glaucoom. Myopische maculadegeneratie houdt in dat je gele vlek weefsel verliest. Dit kan blijvende slechtziendheid veroorzaken. Mensen met glaucoom houden in de loop der jaren een steeds kleiner blikveld over. Ten slotte, kan een loslatend netvlies plotselinge slechtziendheid of het zien van een ‘coulisse’ aan de randen van het gezichtsveld veroorzaken.

[divider]Step up and shout out the news![/divider]

Dus doe mee met de 20-20-2 actie! Hiermee zorgen we er samen voor dat we kans op hoge myopie en eventuele oogziektes voorkomen!

Meer lezen over verzorging? Volg dan lifestyle platform voor mannen mensgoodlife.