zelf-je-haar-knippen-dat-doe-je-zo
zelf-je-haar-knippen-dat-doe-je-zo

Zelf je haar knippen, dat doe je zo

Heb je geen zin, tijd of geld om naar de kapper te gaan? Neem dan je eigen coupe eens onderhanden. Zelf je haar knippen lijkt op het eerste oog erg ingewikkeld. Makkelijk is het zeker niet, maar met een goede voorbereiding ben je al over de helft.

Het juiste gereedschap

Met goed gereedschap kun je prima zelf je haar knippen. Gebruik – in tegenstelling tot echte kappers – niet de typische lange, dunne kappersschaar maar juist een korte. Bijvoorbeeld een snorschaar of een rechte nagelschaar. Hiermee heb je namelijk meer controle. Zorg er in ieder geval voor dat het snijvlak scherp is.

Met een kam of borstel verdeel je je haar zodat je een voor een de punten kunt afknippen. Daarnaast heb je ook een handspiegel nodig. Hiermee kun je de achterkant van je haar bekijken. Even vergeten hoe jouw coupe er ook alweer uit moet komen te zien? Plak dan een foto van jezelf op de spiegel waarbij jouw haar perfect in model zit. Of zoek inspiratie op internet. Deze afbeeldingen kun je als voorbeeld gebruiken.

Kort haar knippen

Model bepaald? Als je gaat voor een kort kapsel dan kun je het best een tondeuse gebruiken. Dit is makkelijker en sneller. Belangrijk is dat je ontdekt welke stand op de tondeuse het beste past bij jouw kapsel. Waarschijnlijk heb je zelfs meerdere standen nodig. Vaak begin je op de hoogste stand (bijv. 15 mm) met van onder naar boven te bewegen. Voordat je bovenop je hoofd bent beweeg je de tondeuse van je hoofd af. Dit doe je voor alle kanten van je hoofd. Vervolgens zet je de stand lager en herhaal je het rondje opnieuw, waarbij je dit keer iets minder ver omhoog gaat. Ga zo maar door.

Wat ook handig is, is om een kappersblog te volgen. Hier vind je vaak veel tips, trends en ontwikkelingen op het gebied van haar knippen. Ook kan je er een kapper bij jou in de buurt vinden, handig als je misschien nog even wat tips wilt inwinnen voordat je helemaal zelf aan de slag gaat.

TIP: Bekijk Youtube video’s en oefen voor de zekerheid zonder dat de tondeuse aanstaat.

Zelf je haar knippen met een trimmer

(Half) lang haar knippen

Liever een langere coupe? Maak eerst je haar vochtig en verdeel je haar in drie grote delen. Begin met de zijkanten. Kam je haar bij je oren naar beneden en knip aan beide kanten evenveel af. Twijfel je over de lengte? Knip dan eerst een beetje, je kunt het altijd nog inkorten. Vervolgens knip je de bovenkant van je haar. Knip niet te veel, want dit valt anders erg op. Ten slotte, droog je haar en knip eventuele haartjes die je bent vergeten.

Tips voor knippen van je eigen haar

Wil je meer lezen over verzorging en mode? Lees dan verder op het platform met lifestyle nieuws voor mannen, mensgoodlife.