plantaardige-proteine-maken-je-sterker
plantaardige-proteine-maken-je-sterker

Plantaardige proteïne maken je sterker

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 20% uit proteïne, ook wel eiwitten genoemd. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en het behoud van spieren en je krijgt er energie van. Proteïne is opgebouwd uit aminozuren. Je lichaam maakt deze zelf aan, maar je krijgt ze ook binnen via voeding. Hoeveel eiwitten je lichaam nodig heeft is per persoon verschillend, het hangt af van je gewicht en leeftijd. Daarnaast hebben vegetariërs en veganisten, zwangere vrouwen, kinderen en krachtsporters vaak extra behoeften aan meer proteïne. Er zijn dierlijke- en plantaardige proteïne die je binnen kunt krijgen.

Dierlijke of plantaardige proteïne

Dierlijke bronnen van eiwit zitten bijvoorbeeld in vlees, gevogelte, vis, melk, eieren en kaas. Plantaardige bronnen van eiwit zitten bijvoorbeeld in brood, pasta, rijst, peulvruchten en noten.

Plantaardige proteïne eten brengt veel voordelen met zich mee

Over het algemeen is de eiwitkwaliteit van plantaardige eiwitten minder goed dan die van dierlijke eiwitten. Toch zitten er veel voordelen aan het eten van plantaardige proteïne. Producten met plantaardig eiwit zijn vaak gezonder, ze bevatten namelijk veel vezels, mineralen, anti-oxidanten en vitaminen. In tegenstelling tot dierlijke eiwitten, welke vaak bestaan uit veel verzadigd vet dat je cholesterol verhoogd. Ook is het eten van plantaardige eiwitten beter voor het milieu. Als je vegetarisch of veganistisch bent, zijn plantaardige eiwitten zelfs essentieel.

Plantaardige proteïne aanvullen

Maar hoe kun je je plantaardige eiwitten nu het beste aanvullen? Je kunt bijvoorbeeld een plantaardige proteïne shake maken om op een snelle manier je eiwitten aan te vullen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld plantaardige melk gebruiken zoals sojamelk. Soja-proteïne is een goede eiwitbron omdat het alle noodzakelijke aminozuren bevat. Maar je kunt ook als diner een pokebowl maken met rijst, peulvruchten, noten en fruit. Lekker, gezond èn vegan!

Review: plantaardige proteïne

We hebben de plantaardige proteïne van Holland & Barrett geprobeerd en zijn verrast. Zo hebben we de Premium Hennepproteïne poeder en Premium Rijstproteïne poeder getest en met elkaar vergeleken. De feiten en ons oordeel:

De feiten

Premium Hennepproteïne poeder bevat 4,35 gram suikers (per 100g) en heeft 50 gram eiwitten en de Premium Rijstproteïne poeder heeft < 0,5 gram suikers (per 100 gram) met 80 gram eiwitten. Nu wordt bij de Hennepproteïne expliciet vermeld dat het alle 9 essentiële aminozuren bevat, maar volgens ons zit dat ook dik in orde als je voor de Rijstproteïne gaat.

Leuk om te melden, beide proteïnes zijn lactosevrij, notenvrij, GMA vrij en de rijstproteïne is ook nog eens glutenvrij.

De mogelijkheden

Je kunt de eiwitpoeder eenvoudig mengen met water of door (plantaardige) melk, yoghurt, biogarde, of met vruchtensappen. Deze eiwitten zijn geschikt voor het ondersteunen van de spieropbouw en herstel na een training. Ook is het geschikt voor het behouden van sterke botten.

De voordelen

Zowel de Premium Hennepproteïne poeder als de Premium Rijstproteïne poeder zijn volledig vegetarisch en veganistisch. Je kunt ze dus met een gerust hart gebruiken als je vegetarisch of veganist bent. Ze zullen je dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen goed aanvullen.

Ons oordeel

De smaak is meer dan prima en de voedingstoffen zijn absoluut goed. Een duurzaam product dat voor een breed publiek zeer interessant is. En laten we eerlijk zijn, hennepproteïne, dat klinkt best hip toch? Toch vinden we de rijstproteïne sterker omdat het meer eiwitten heeft en minder suikers. Dit is toch belangrijk voor iemand die wil gaan voor optimale sportprestaties. Kortom het proberen meer dan waard.

Sterker worden met hennepproteïne of toch rijstproteïne? Maak jouw plantaardige keuze, enjoy goodlife!

Heb jij toevallig al eens bijgehouden hoeveel eiwitten jij per dag binnenkrijgt? En is dit voldoende? Ben je hier bewust van en ga jij ook voor een optimale gezondheid? Wil je nog meer lezen over gezondheid, lifestyle en voeding? Lees dan verder op online lifestyle platform voor mannen mensgoodlife.