gamen-op-een-groot-scherm-projector-of-televisie

Gamen op een groot scherm: projector of televisie?

Wat entertainment betreft kijken we niet alleen meer naar films. Veel mensen geven nu de voorkeur aan videogames en daar hoort ook geschikte apparatuur bij. Tegenwoordig heb je televisies die groter zijn dan 77 inch, maar projectoren hebben nog steeds een voorsprong als we gaan kijken naar de maximale schermafmetingen. Daarnaast hebben ze een redelijke prijs en zijn ze draagbaar en compact. Maar hoe zit het met de resolutie en het geluid?

Projectoren zijn in de loop van de jaren helderder en betaalbaarder geworden, maar televisies zijn ook sterk verbeterd. Beiden hebben hun eigen voor-en nadelen. Het kiezen van de juiste optie is niet eenvoudig omdat er verschillende aspecten zijn waarnaar je moet kijken.

Schermgrootte

Het eerste waar mensen aan denken als het gaat over projectoren is het formaat. Hoe groter hoe beter, toch? Er zijn echter ook beperkingen waarmee je rekening moet houden zoals de grootte van de muur en de kamer. Als je een kleine kamer hebt, kun je echter ook kiezen voor een short-throw-projector. Hiermee kun je een scherm projecteren van maximaal 90 inch op een afstand van anderhalve meter.

Het leuke is dat je met een projector zelf de grootte van het beeldscherm kunt bepalen én je kunt het beeld ook opsplitsen. Dit is een groot voordeel als je met meerdere spelers wilt gamen.  

Een degelijke televisie van een goed merk met een groot beeldscherm, kost al snel tussen de 2.000 en 4.000 euro. Voor een projector met een goede resolutie en andere specificaties betaal je rond de 1.200 euro. Wat schermgrootte betreft, is er dus een duidelijke winnaar.

Geluid

In vergelijking met een televisie is de geluidskwaliteit van een projector vrij laag en vergelijkbaar met het geluid van een laptop. Als je echt hunkert naar een meeslepende game-ervaring is dat vrij teleurstellend. Een televisie komt ook niet in de buurt van bijvoorbeeld een thuisbioscoopsysteem, maar de geluidskwaliteit is wel beter dan het geluid van een projector. Als je gaat gamen met een projector, zou je dus eigenlijk nog een extra geluidssysteem moeten installeren.

Lichtkwaliteit

Een ander belangrijk aspect is de lichtkwaliteit. Een projectiescherm kan er soms dof en vervaagd uitzien als de lichten in de kamer aan zijn. Je moet meestal de lichten uitdoen om het scherm duidelijk zichtbaar te maken. Projectoren, hoe hoog de kwaliteit ook is, kunnen het helderheidsniveau van een televisie niet bereiken.

Conclusie

Niet iedereen speelt graag op een projector, ondanks de voordelen die ze hebben ten opzichte van televisies. Je moet rekening houden met minder scherpe beelden en het gebruik van externe luidsprekers. Afgezien daarvan biedt gamen op een projector een geweldige ervaring door de enorme omvang van het beeld. De keuze hangt dus af van je persoonlijke voorkeuren.

Ga je voor de ultieme beleving met een projector, of toch liever voor een haarscherpe televisie? Enjoy goodlife.

Ontdek meer televisies op mannen blog en lifestyle platform mensgoodlife.