TV kopen in het juiste formaat
TVQ

TV kopen in het juiste formaat

In de zoektocht naar je nieuwe tv kijk je al snel naar het merk, de resolutie en smart-tv opties. Maar zoek je eigenlijk wel naar het juiste formaat? Met de hulp van Platte TV ga jij een nieuwe tv kopen in het juiste formaat. Wie TVQ is? Dé specialist in beeld en geluid!

Nieuwe tv kopen in het juiste formaat:

Inchmaat TV

Eerst even omschakelen, waar wij gewend zijn om centimeters te gebruiken, werken ze in de tv-wereld met inches om de afmeting van een scherm aan te geven.  Wij gaan je nu alvast vertellen dat 1 inch gelijk staat aan 2,54 centimeter, zodat je onbevreesd je zoektocht kunt voortzetten. Een nieuwe tv kopen is zo moeilijk nog niet.

Maar goed, wat vertelt deze inchmaat ons dan? Bij tv’s wordt niet de breedte of lengte van het scherm genoemd, maar de diagonaal, dit is de afstand tussen de linker bovenhoek en de rechter onderhoek van het scherm, exclusief de omlijsting.

Kijkafstand

Hoe verder je van het scherm zit, hoe groter de tv moet zijn. Een mooi excuus dus om je vriendin er van te overtuigen om de tv in de grootste kamer te zetten. Máár, groter is niet altijd beter. In een kleine ruimte kun je beter een nieuwe tv kopen die wat kleiner is. Hiermee geniet jij van de optimale kijkervaring. In een kleine ruimte naar een gigantisch scherm kijken, daar word je tureluurs van en komt je kijkervaring niet ten goede. Je gaat meer pixels zien en dat is zonde. Gelukkig worden de resoluties steeds hoger. Tegenwoordig is een 4K Ultra HD-resolutie (3840 x 2160 pixels) de standaard bij met name wat grotere tv’s. Vroeger gingen schermen niet verder dan Full HD (1920 x 1080 pixels).

Om je wat te helpen (en het rekenwerk makkelijker te maken) zetten we de ideale kijkafstanden per inchmaat voor je op een rij:

  • 22 inch (56 centimeter) – 110 centimeter kijkafstand
  • 32 inch (81 centimeter) – 160 centimeter kijkafstand
  • 40 inch (102 centimeter) – 200 centimeter kijkafstand
  • 43 inch (109 centimeter) – 215 centimeter kijkafstand
  • 48 inch (122 centimeter) – 240 centimeter kijkafstand
  • 55 inch (140 centimeter) – 275 centimeter kijkafstand
  • 60 inch (152 centimeter) – 300 centimeter kijkafstand
  • 65 inch (165 centimeter) – 325 centimeter kijkafstand

Hoe groter, hoe beter… Toch?

Er wordt niet gekozen voor grotere tv’s omdat huizen groter worden, wel omdat scherpere resoluties het kijken naar een groot scherm aantrekkelijker maken, zelfs op kortere afstanden. Daarnaast nemen de platte tv’s van tegenwoordig minder ruimte in en kun je zelfs de grootste maten plat tegen de muur bevestigen. Je verliest hierdoor nauwelijks ruimte. Het speelt ook mee dat de prijzen van grote televisies fors gedaald zijn in de loop der jaren. Steeds meer raken we gewend aan grote beeldschermen. We kunnen ons nauwelijks nog voorstellen dat we vroeger naar kleine schermen keken waarvoor we nu een verrekijker nodig denken te hebben.

Je eigen smaak

Natuurlijk hangt alles af van wat jij mooi vindt. Wil je van films genieten alsof je in de bioscoop zit, dan kies je sneller voor een groter scherm. Een grote tv eist echter wel veel aandacht op binnen een interieur en niet iedereen zit daarop te wachten. Daarbij moet wel gezegd worden dat de nieuwste platte tv’s er vaak stijlvol uitzien en beter opgaan in het interieur dan oude, dikke toestellen. Hoe dan ook, het blijft verstandig om de genoemde kijkafstanden per inchmaat te bestuderen, want zo profiteer je altijd van een optimale kijkervaring.

Lees meer televisies op lifestyle voor mannen blog mensgoodlife.