zelf-bier-brouwen-met-dit-eenvoudige-startpakket
zelf-bier-brouwen-met-dit-eenvoudige-startpakket

Zelf bier brouwen met dit eenvoudige startpakket

Houd jij ook zo van bier? En lijkt het je leuk om je eigen unieke biertje te brouwen? Op het eerste oog lijkt het misschien ingewikkeld om zelf bier te maken, maar met een bierbrouw pakket kun jij starten zonder veel voorkennis. Toch eerst wat kennis opdoen voordat je begint? In dit blog helpen we jou op weg met een duidelijk stappenplan.

Ingrediënten van bier

Je kunt op verschillende manieren bier brouwen. Een kleine tweak in het brouwproces bepaalt onder andere hoe uniek jouw biertje zal smaken. Bier wordt in ieder geval gemaakt van water, graan, hop en gist. Met deze vier ingrediënten kun je eindeloos variëren.

  • Water. Wist je dat bier voor 90% uit water bestaat?! Het is daarom ontzettend belangrijk dat het water dat je gebruikt schoon is. Brouwerijen filteren het water zelfs nog eens extra om ervoor te zorgen dat het de juiste samenstelling heeft.
  • Graan. Graan is belangrijk voor de smaak, kleur en alcohol van het biertje. Meerdere soorten graan zijn geschikt voor het brouwen van bier, bijvoorbeeld haver, mais en zelfs rijst.
  • Hop. De bloemen van de vrouwelijke hopplant geven het bier een beetje een bittere smaak. Daarnaast geeft hop stevigheid aan het bierschuim.
  • Gist. Gist zet suikers om in alcohol en koolzuurgas. Het is ook een belangrijke smaakmaker.

Er kunnen ook nog andere smaakmakers toegevoegd worden aan het bier, bijvoorbeeld anijs, komijn of koriander.

Stappenplan bier brouwen

  1. Schroten. Om zetmeel vrij te krijgen moet mout eerst geschroot worden met de moutmolen. Schroten betekent dat de moutkorrels gebroken worden, niet gemalen dus! Het vliesje rondom de korrel, ook wel het kaf genoemd, moet namelijk heel blijven.
  2. Maischen. Vervolgens meng je het mout met warm water, zodat het zetmeel wordt omgezet in suiker. Dit heet maischen. Houd de temperatuur goed in de gaten. Eerst verwarmen tot 50 graden, dan laten rusten. Hierna tot 65, weer laten rusten. En ten slotte weer verwarmen tot 75 graden.
  3. Filteren. Met de filteremmer filter je de granen, ook wel bostel genoemd, van de rest. Het water heet wort. Spoel de bostel met de 78 graden warm water.
  4. Koken. Kook het wort ongeveer 1 à 1,5 uur zonder deksel op de pan. Voeg de hop en kruiden volgens het recept toe. Roer regelmatig door de wort.
  5. Koelen. Het koelen van de wort is erg belangrijk en zodoende ook dat je hygiënisch moet werken. Vanaf 60 graden is de wort namelijk extra vatbaar voor infecties. De wort moet afgekoeld zijn tot 20 graden. Dit doe je in de wortkoeler.
  6. Vergisten. Giet de gekoelde wort over in een vergistingsemmer. Zorg dat deze in een kamer staat met een constante temperatuur. Jongbier is bier dat maar 1 keer gegist is en heeft weinig smaak. Daarom gaan we het nog een keer gisten, oftewel lageren, in een gesloten kuip op een koele plek. Gemiddeld duurt de vergisting ongeveer 2 weken, maar zware biertjes moeten vaak een paar weken langer gisten.
  7. Bottelen. Om koolzuur op de fles te krijgen is het noodzakelijk om weer een keer te gisten. Voeg de hoeveelheid suiker toe die op het recept staat. De gist zet de suiker om in alcohol en dit veroorzaakt de koolzuur. Zet de flesjes nog 1 week op een warme plek. Hierna moeten de flesjes bier nog enkele weken rijpen op de fles in een kelder of andere koele omgeving. Gepersonaliseerd bieretiket erom, en cheers!

Brouw je eigen biertje met een bierbrouw startpakket en verras je vrienden, enjoy goodlife!

Bierbrouw startpakket

In een bierbrouw startpakket vind je alles wat je nodig hebt om bier te brouwen. Hiermee ben je goed voorbereid en heb je alle spullen die je nodig hebt. Waaronder een duidelijk stappenplan met instructies. Dit maakt bier brouwen makkelijker en overzichtelijker. Zo krijg jij de (bier) smaak te pakken!

Wil je meer lezen over bier en drinken? Lees dan verder op lifestyle platform voor mannen mensgoodlife!