alles-wat-je-moet-weten-over-het-nemen-van-probiotica-mannenblog

Alles wat je moet weten over het nemen van probiotica

Probiotica zijn levende bacteriën die gezondheidsvoordelen kunnen bieden wanneer ze in de juiste hoeveelheid worden ingenomen. Ze komen van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen, maar sommige mensen kiezen om verschillende redenen voor probiotica in supplement vorm. Overweeg je om probiotica te nemen? We vertellen je alles wat je moet weten over wanneer en je hoe dit supplement het beste kan nemen!

Moet ik probiotica nemen?

Of je al dan niet probiotica moet nemen hangt grotendeels af van je algemene gezondheid en levensstijl. Als je een gezond dieet hebt vol met voedsel dat goede bacteriën bevat, zoals yoghurt, zuurkool en kimchi, dan heb je misschien geen extra probiotica nodig. Heb je echter een gezondheidsprobleem zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS) of een inflammatoire darmziekte (IBD), dan is het de moeite waard om met je arts te praten over de mogelijke voordelen van probiotica supplementen.

probiotica
Foto: Antoni Shkraba

Wat voor probiotica supplement moet ik nemen?

Het kiezen van het beste probiotica supplement kan een moeilijke beslissing zijn. Gelukkig zijn er genoeg websites die je kunnen helpen verschillende supplementen te vergelijken en een weloverwogen beslissing te nemen als het gaat om je gezondheid. Een website in het bijzonder die de moeite waard is om te bekijken en waar je de beste probiotica supplementen kunt vergelijken is InfoFitness. Deze website biedt een overzicht van veel verschillende supplementen, waaronder probiotica, om je de informatie te geven die je nodig hebt om de beste optie voor jou te vinden. Heb je een chronische ziekte of wil je probiotica aan kinderen geven, overleg dan eerst met een arts.

Welke mensen kunnen profiteren van probiotica?

Behalve mensen met spijsverteringsproblemen zoals PDS en IBD, kunnen ook mensen met allergieën en een lage immuniteit baat hebben bij probiotica supplementen, omdat ze de natuurlijke afweer versterken. Bovendien kunnen zwangere vrouwen die er zeker van willen zijn dat hun baby voldoende nuttige bacteriën binnenkrijgt, overwegen om tijdens hun zwangerschap een supplement te nemen.

Hoe vaak moet ik Probiotica nemen?

Dat hangt af van je individuele behoeften en doelstellingen – sommige mensen nemen het dagelijks terwijl anderen het wekelijks of zelfs maandelijks nemen – maar het is altijd belangrijk om de instructies op het etiket van het supplement zorgvuldig te volgen. Als u vragen hebt over hoe vaak je het supplement moet innemen, aarzel dan niet om je arts om advies te vragen.

Hoe weet ik of ze werken?     

Hoewel je niet per se kunt zien of de probiotica echt werken, zeggen de meeste mensen dat ze zich beter voelen wanner ze regelmatig probiotica innemen. Sommigen merken ook een verbetering van de spijsvertering en regelmaat als ze deze supplementen regelmatig innemen. Het is belangrijk op te merken dat iedereen anders reageert, dus het kan enige tijd duren voordat je veranderingen opmerkt, terwijl anderen misschien onmiddellijk resultaat zien.                             

Moet ik mijn Probiotica samen met andere medicijnen innemen? 

Het is het beste om met je arts te overleggen voordat je medicijnen of supplementen combineert met een probioticakuur, zodat hij of zij kan adviseren of dit veilig is, afhankelijk van je individuele medische geschiedenis en behoeften. Bovendien kunnen sommige medicijnen de werking van probiotica verstoren, dus zorg ervoor dat je op de hoogte bent van mogelijke interacties tussen de medicijnen voordat u met een nieuwe behandeling of therapie begint!                                  

Wanneer kan ik het beste probiotica innemen?       

Het beste moment van de dag om probiotica in te nemen varieert van persoon tot persoon, maar over het algemeen raden de meeste deskundigen aan om dit ofwel ’s ochtends vroeg ofwel ’s avonds kort na het eten te doen, omdat dit zorgt voor een gelijkmatigere verdeling over de dag, waardoor de absorptie van deze nuttige bacteriën in je systeem na verloop van tijd kunnen toenemen.  

Kan ik dit nemen op een lege maag?      

Over het algemeen wordt aanbevolen om deze supplementen met voedsel in te nemen, omdat dit helpt voorkomen dat ze door maagzuur worden vernietigd voordat ze in je systeem worden opgenomen. Hier kunnen ze hun werk goed doen – maar als dit niet mogelijk is, zorg er dan voor dat je eerst met een arts overlegt, omdat sommige mensen gevoeliger zijn dan anderen als het gaat om het innemen van dingen op een lege maag.  

Conclusie

Het nemen van probiotische supplementen kan nuttig zijn voor verschillende mensen, afhankelijk van hun individuele behoeften – maar wat er ook gebeurt, raadpleeg altijd eerst een arts voordat je begint met een nieuwe behandeling of therapie. Dit zorgt ervoor zorgt dat het nemen van probiotica veilig is, kijkend naar alle factoren, waaronder de huidige gezondheidstoestand en andere medicijnen die tegelijkertijd worden genomen. Het nemen van probiotische supplementen is de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege de vele potentiële voordelen, waaronder het stimuleren van de werking van het immuunsysteem en het bevorderen van de spijsvertering.

Wanneer het supplement goedgekeurd is door gekwalificeerde professionals, zorg er dan voor dat de instructies zorgvuldig worden opgevolgd, inclusief hoe vaak ze moeten worden ingenomen, en doe indien nodig vooraf onderzoek naar mogelijke interacties tussen medicijnen. Veel succes!

Wil je meer lezen over gezondheid? Lees dan verder op mannenblog mensgoodlife.

Foto: Shutterstock