kimchi-koreaans-superfood
kimchi-koreaans-superfood

Kimchi, Koreaans superfood

In de Koreaanse keuken is dit een zeer populair traditioneel gerecht. Het is een oud gerecht, er zijn zelfs aanwijzingen dat kimchi 300 jaar oud kan zijn. Dit heerlijke gerecht bestaat uit gefermenteerde kool en groenten en verschillende specerijen. En het heeft ook nog eens heel veel gezondheidsvoordelen. De Chinese kool bevat bijvoorbeeld veel probiotica, de bacteriën die hierin zitten zorgen ervoor dat je darmen gezond blijven, je weerstand wordt sterker en ontstekingen worden bestreden. Ook bevat dit gerecht weinig calorieën en het zorgt ervoor dat je de nodige vitamines, vezels en antioxidanten binnen krijgt.

Kimchi: Populair gerecht uit Korea

Verder kan het je cholesterol verlagen. En er zijn ook nog eens ontzettend veel varianten van kimchi. De voedingswaarden hangen natuurlijk af van welke variant en ingrediënten je kiest. Kimchi is een van de populairste gerechten uit Korea. De belangrijkste ingrediënten zijn: Chinese kool, bosui, gember, knoflook en rode peper.

Voor het maken van kimchi wordt de kool in een zoutbad gelegd. Zo neemt de kool het zout op. Hiernaast is het belangrijk voor de smaak dat je een gladde kruidenpasta maakt van Koreaanse radijs, Koreaanse peer, gele ui, knoflooktenen, gember, gefermenteerde garnalen en vissaus. De kruidenpasta is gemakkelijk te bereiden in de blender. Na het blenden voeg je Koreaans rode chilipoeder (gochukaru), suiker en zeezout naar smaak toe. Je kunt het zo pittig maken als je zelf lekker vindt.

Houdbaarheid gefermenteerde kool

Je kunt lang genieten van de gefermenteerde kool. Als je zelf kimchi maakt dan kun je het gemakkelijk 4 weken bewaren. Maar onder de juiste omstandigheden kun je het zelfs nog veel langer bewaren. Het is belangrijk dat je zorgt dat er zo min mogelijk zuurstof bijkomt. Dit doe je door je kimchi te bewaren in een zuurstofvrij pot. In Korea gebruiken ze speciale koelkasten. Zo komt er geen zuurstof bij het gerecht. In de koelkast zijn speciale vakken ingedeeld waar geen zuurstof kan bijkomen. Hiernaast heeft de koelkast de perfecte temperatuur.

Kimchi recept

Je kunt kimchi als bijgerecht gebruiken voor veel verschillende gerechten of je kunt het toevoegen aan wat je lekker lijkt. Bijvoorbeeld bij een tosti, taco, quesadilla, bami, nasi, salade, soep, stoofschotel of misschien zelfs een pizza? Je kunt het bijgerecht creatief gebruiken.

Zelf kan je met de blender een simpel licht en verfrissend kimchi recept bereiden. Volg het recept van een oorspronkelijk Koreaanse vrouw, JinJoo. Zij is een  Koreaanse vrouw met veel ervaring en liefde voor de Koreaanse keuken.

Geniet als een echte Koreaan van Kimchi, enjoy goodlife!

Maak met een blender Kimchi

Ontdek meer heerlijke recepten op mannen blog mensgoodlife.