de-korte-introductie-in-de-wereld-van-de-droge-worst
de-korte-introductie-in-de-wereld-van-de-droge-worst

De korte introductie in de wereld van de droge worst

Droge worst is ontzettend populair en vooral heel lekker. Lekker voor op je favoriete borrelplank, uit het vuistje of op de boterham. Wij geven je een korte introductie in de wereld van droge worst.

Droge worsten is een verduurzaamd vleesproduct. Het vlees is om zo’n manier bewerkt dat het geschikt is om langere tijd ongekoeld te bewaren. Een eeuwenoude truc, maar nog altijd even sterk! Belangrijk in dit proces: zout, de juiste bacteriën en heeel veel tijd. Ook zijn er vaak lokale kruiden toegevoegd, waardoor er vanuit iedere streek net een andere worst bekend is.

Droge worst in 5 stappen

Stap 1: het vlees

Het begint natuurlijk bij een stuk goed vlees. De meeste droge worsten zijn gemaakt van varkensvlees met heel wat diverse smaakmakers. Denk maar eens aan worsten met olijven, truffel, noten, kaas, venkel, vruchten, pepers, wijn enzovoort.

Stap 2: kunst- en natuurdarmen

Worst wordt gemaakt door gemalen en gekruid vlees in een omhulsel te stoppen. Tegenwoordig zijn er heel wat kunstmatige varianten van dit omhulsel, maar bij goede droge worsten wordt nog altijd volop gebruik gemaakt van natuurdarmen. Deze zijn na het slachten voorzichtig verwijderd en goed gereinigd.

Stap 3: Fermenteren

Om een worst geschikt te maken om te laten drogen is het fermentatieproces erg belangrijk. Dit zorgt ervoor dat goede bacteriën (melkzuurbacteriën) de slechte uitschakelen.

Stap 4: Schimmel en roken

Na deze drie stappen, worden de worsten vaak gerookt en wordt er gezorgd voor een mooie schillencultuur. Hierdoor is de houdbaarheid langer en krijgt de worst een diepere bijzondere smaak. Bijvoorbeeld bij een camembert zorgt dit proces ook voor een mooie witte jas en helpt het met de rijping. Voor nóg meer extra smaak!

Stap 5: Drogen

In het laatste stadium wordt de worst pas echt droge worst! Het vocht word onttrokken en het zoutgehalte in het vlees stijgt door het drogen. Dit zorgt voor intense smaken, Yum!

Of je worst lust

Stegeman heeft ontelbaar aantal lekkere worsten om van te proeven. Ontdek de droge worst van Stegeman, gemaakt op de klassieke manier, met een mooi evenwicht tussen kruidig en fris. Door de worsten te roken worden de smaken van Stegeman worsten nog wat rijker. Ga jij voor Cervelaat, Salami, Fuet of Baton? Of misschien wel allemaal!

Nog op zoek naar een lekker drankje voor bij droge worst, of maak jij binnenkort misschien wel een hele borrelplank? Enjoy Goodlife!

How to droge worst snijden

Wil je meer lezen over eten en drinken? Lees dan verder op hèt online lifestyle platform voor mannen mensgoodlife.