stoppen-met-roken-met-een-e-smoker
Kendfhort

Stoppen met roken met een E-smoker

Dat stoppen met roken niet altijd even makkelijk is weten we allemaal. Al is het tegenwoordig algemene kennis dat het roken van een sigaret toch zeker schadelijk is voor je eigen gezondheid en de gezondheid van de mensen om je heen. Bovendien sta je met je sigaretje vaak buiten in de kou of word je al snel lelijk aangekeken door anderen. Wat nu?

Na het gebruiken van nicotinepleisters, therapieën en eindeloze pogingen kan soms de oplossing makkelijker zijn dan gedacht. Probeer bijvoorbeeld eens een e-sigaret…

De E-smoker

Met elektrisch roken wordt een vloeistof verdampt en wordt de zogenaamde aerosol die daarbij vrij komt ingeademd. Zo spreek je vaak eerder over dampen in plaats van over roken.

De E-sigaret zou een beter en goedkoper alternatief zijn voor roken. Ook zou het mensen een steuntje in de rug geven bij het stoppen met roken. Het idee is namelijk dat het makkelijker is om rustig af te bouwen. Dit komt omdat de hoeveelheid nicotine in een E-smoker, in tegenstelling tot bij sigaretten, makkelijk aan te passen is. Zo zit in een doorsnee sigaret ongeveer 8 mg nicotine, waarbij de vloeistoffen voor de e-smoker variëren in samenstelling. Zo zou je er zelfs voor kunnen kiezen om te dampen zonder nicotine!

Uit studies blijkt dat het stoppen met roken door middel van een e-smoker, significant grotere slagingskansen heeft dan het stoppen met andere nicotinevervangers zoals kauwgom of nicotinepleisters. Ook blijkt dat mensen sneller zouden stoppen met dit hulpmiddel dan mensen die puur op wilskracht willen stoppen.

Toch wil dit natuurlijk niet zeggen dat dit een “walk in the park” is. Roken is en blijft natuurlijk een nare verslaving om vanaf te komen. Zo slaagt nog steeds maar 1 op de 5 rokers erin om te stoppen met roken met de e-smoker. De damp die uit de e-sigaret komt bevat dus nicotine, maar laat de bekende tabakslucht achterwege. Iets wat zeker als positief kan worden ervaren. Dit is namelijk hetgeen dat de meeste schade veroorzaakt. Denk maar aan de bruine vingers en de verslechterde huid.

We zien in de afgelopen jaren dat steeds meer mensen zijn gaan dampen. Zo zien we dus steeds meer E-smokers en is het steeds populairder geworden. Waar wacht je nog op?

Is elektrisch roken schadelijk?

Of elektrisch roken schadelijk is? Ja, ook aan de E-smoker zitten nadelen. Het is dus belangrijk dat je je inleest voor je begint met dampen. Ook als je het gebruikt als tussenstap om te stoppen met roken. Wat zijn die negatieve aspecten dan zowel?

In de E-smoker zitten net als in de gewone sigaret veel giftige stoffen waarvan nicotine wel de belangrijkste is. Deze nicotine is net als in de gewone sigaret en dus ook verslavend. Door het roken van de e-sigaret wordt de verslaving dus in stand gehouden. Belangrijk weetje: je kunt er bij de E-smoker voor kiezen om geen nicotine te gebruiken. De schadelijke stof nicotine hoeft dus niet altijd in een E-sigaret te zitten. Je hebt zelf invloed op de inhoud en de hoeveelheid hiervan. Zo kun je er ook voor kiezen om het nicotinegehalte af te bouwen naar 0 mg.

Ook heeft je apparaat een accu of batterij nodig. Hierdoor zul je soms even moeten wachten tot je kunt dampen en zul je af en toe moeten opladen.

Ben je van plan om de E-smoker te gebruiken als hulpmiddel om te stoppen, dan leer je niet het ritueel van roken af. Je vervangt namelijk de handeling door iets soortgelijks. Het stoppen zal wat langer duren omdat de “rookhandeling” nog grotendeels aanwezig is.

Door te dampen (in plaats van te roken) kan het lichaam veel beter de nicotine in zich opnemen wat een risico met zich meebrengt. Het is makkelijker om sneller een grote hoeveelheid nicotine binnen te krijgen waardoor de verslaving ook juist groter kan worden!

Alle voordelen op een rijtje

Ondanks de nadelige effecten van het dampen is het vaak beter dan het roken van normale sigaretten en zijn er veel voorbeelden van mensen die succesvol zijn gestopt met roken door middel van dit kleine apparaatje. Wat zijn de andere voordelen van E-smoken?

  1. Er bestaan duizenden verschillende E liquid smaakjes.
  2. E-sigaretten bevatten niet het kankerverwekkende teer
  3. E-sigaretten bevatten geen koolmonoxide en stikstofmonoxide die slecht zijn voor de longen, het hart en de bloedvaten
  4. Je bepaalt zelf hoeveel nicotine je binnenkrijgt
  5. Elektronische sigaretten leiden niet tot bruine tanden en vingers
  6. Elektrisch roken is véél goedkoper!
  7. Je mag bijna overal elektrisch roken
  8. Geen stank!

Ben jij helemaal klaar voor de overstap? Ga dan op zoek naar de beste e smoker voor jou. Wij wensen je veel succes met stoppen!

Meer gezondheid nieuws voor mannen ontdekken? Volg lifestyle platform mensgoodlife.