tips-om-op-een-fijne-manier-te-stoppen-met-roken
tips-om-op-een-fijne-manier-te-stoppen-met-roken

Tips om op een fijne manier te stoppen met roken!

Het is weer Stoptober. De maand waarin veel rokers 28 dagen proberen te stoppen met roken. Je zult misschien wel denken waarom ‘maar’ 28 als oktober uit 31 dagen bestaat? Onderzoek wijst uit dat 28 dagen stoppen met roken lang genoeg is om te ervaren wat de positieve effecten hiervan zijn. Daarna zijn de meeste ontwenningsverschijnselen dan wel achter de rug. De kans op langdurig stoppen met roken is vijf keer groter wanneer je een Stoptober vol hebt kunnen houden. Maar de grote hamvraag is uiteraard: hoe ga ik het volhouden om te stoppen met roken?

Bepaal je motivatie

Waarom wil je eigenlijk gaan stoppen met roken? We weten allemaal inmiddels dat roken schadelijk is voor onze gezondheid. Het teer in een sigaret kan leiden tot bronchitis, longemfyseem, longkanker en keel-, slokdarm- en strottenhoofdkanker. Maar je kunt natuurlijk ook een heel andere motivatie hebben om te stoppen. Roken wordt bijvoorbeeld ook steeds duurder. Vanaf 1 april 2020 zijn de prijzen van een pakje sigaretten namelijk weer met 1 euro omhoog gegaan. Andere motivaties kunnen zijn dat je af wil van je verslaving of je familie en vrienden willen graag dat je stopt. Dit zijn externe motivatiefactoren. Wil je voorgoed stoppen met roken, dan is het belangrijk dat jij zelf een sterke intrinsieke motivatie hebt om te stoppen. Bepaal dus eerst jouw eigen drijfveer.

Onderzoeken je rookgewoontes

Als jij vaak rookt heb je vast bepaalde situaties of gelegenheden waarin jij snakt naar een sigaret. Een grote gewoonte is voor veel rokers de eerste sigaret in de ochtend met de kop koffie of het roken van sigaretten tijdens een avond drinken met vrienden. Probeer de situaties te inventariseren wanneer en hoeveel je rookt. Je bewust worden hiervan is al een belangrijke stap in het stoppen met roken. Denk ook na over eventuele risico situaties. In welke situaties gaat het voor jou ècht moeilijk worden om de sigaret te weerstaan?

Gedragsverandering

Probeer een alternatief te bedenken waarmee je de gaten in je patronen kunt vullen. Ga bijvoorbeeld sporten, muziek luisteren of gamen. Na vijf minuten gedachten verzetten, ben je die ene sigaret weer vergeten.

Het is weer zo ver: Stoptober. Jouw kans om te stoppen met roken. Enjoy goodlife!

Wil jij meer lezen over roken en tips? Lees dan verder op lifestyle platform mensgoodlife