Tip: Overleg met je huisarts of het gebruik van medicinale cannabis jou kan helpen. Enjoy goodlife!
Tip: Overleg met je huisarts of het gebruik van medicinale cannabis jou kan helpen. Enjoy goodlife!

Wat zijn de medicinale effecten van cannabis?

Wiet is een softdrug, dat in Nederland verkocht mag worden in coffeeshops. De wiet of joints die je hier kunt halen zijn afkomstig van de wietplant, de cannabis sativa plant om precies te zijn. Wiet is de gedroogde bloem van deze plant. Een ander woord voor wiet is bijvoorbeeld marihuana, cannabis, jonko of ganja. In een coffeeshop kun je ook hash halen. Dit product is ook afkomstig van de cannabis sativa plant. Maar bevat alleen de geconcentreerde delen van de toppen van deze plant. Hash koop je daarom vaak samengeperst in een vaste blokjesvorm. Maar waarom zou je eigenlijk een jonko klappen (= een joint roken)?

Wat zijn de effecten van cannabis?

In wiet zitten meer dan 100 cannabinoïden. De bekendste cannabinoïden zijn THC en CBD. Deze stoffen hebben ieder een ander effect.

  • Tetrahydrocannabinol (THC) is de stof in wiet die je een high gevoel geeft. Wat is een high gevoel? Als je een joint hebt gerookt voel je je vaak ontspannen, sloom en lacherig. Ook kan je meer honger krijgen. Als je een joint rookt, kan het effect na enkele minuten optreden tot ongeveer 2 tot 4 uur. Heb je een spacecake of wietkoekje gegeten? Dan kunnen de effecten pas merkbaar worden na ongeveer 2 uur. Het effect duurt ook langer, namelijk 4 tot 6 uur.
  • Cannabidiol (CBD) heeft een medicinale werking. Het beperkt de effecten van THC. Uit onderzoek is gebleken dat CBD kan helpen bij het bestrijden van symptomen bij bijvoorbeeld reuma, diabetes en PTSS.

Wat is medicinale cannabis?

Mensen die te maken hebben met chronische pijn kunnen dus voordelen ervaren aan het gebruik van medicinale cannabis. Ook wel mediwiet genoemd. Dit is niet helemaal hetzelfde als wiet uit de coffeeshop. Medicinale cannabis wordt op een gestandaardiseerde manier geteeld. Hierdoor zijn de werkbare stoffen altijd constant. Dit product is gewoon te verkrijgen in de apotheek. Bespreek altijd goed met je huisarts de hoeveelheid van je dosering. Het wordt afgeraden om medicinale cannabis te roken. Aangezien dit schadelijk kan zijn voor de gezondheid. In plaats van te roken kun je het binnenkrijgen door het in je thee te doen of the inhaleren na verdamping.

Tip: Overleg met je huisarts of het gebruik van medicinale cannabis jou kan helpen. Enjoy goodlife!

Wil jij meer lezen over gezondheid? Lees dan verder op lifestyle platform voor mannen mensgoodlife.