De juiste koptelefoon voor jou
GetLoud.nl

De juiste koptelefoon voor jou

In het huidige straatbeeld is een koptelefoon niet alleen een gadget, het is een mode accessoire. Daarom draait het bij de keuze van een koptelefoon niet langer alleen om het luisteren van muziek en comfort, maar is ook stijl een belangrijke factor geworden. Hoe kies je in dat enorme aanbod nu de juiste koptelefoon voor jou? Headphone specialist GetLoud zet in dit artikel uiteen waar je op let bij het kiezen van je koptelefoon, om je zo te helpen bij je keuze.

1. Size does matter

Kortweg bestaan er drie soorten koptelefoons, te weten de Over-Ear, On-Ear en In-Ear.

– De ‘Over-Ear’ valt – zoals de naam al zegt – helemaal rondom je oren. Afhankelijk van de persoon die het draagt, komt dit het comfort ten goede, omdat het niet op je oren drukt. Daarnaast word je met een Over-Ear beter van je omgevingsgeluid afgesloten, waardoor je je muziek ook niet keihard hoeft te zetten om het goed te blijven horen.
– De ‘On-Ear’ is een koptelefoon die op je oren valt. On-Ear sluit het niet volledig waardoor je nog wel bewust bent van omgevingsgeluiden wat bijvoorbeeld in het verkeer wel zo veilig is.
–  De ‘In-Ear’, beter bekend als oordopjes die in je oren gaan. Deze zijn natuurlijk compact en licht in gewicht. Ideaal voor sporten of het netjes houden van je gekamde haar.

2. (Geen) kabels

Het merendeel van de koptelefoons worden geleverd met een 1,2 meter lange kabel, welke eindigt met een 3,5 mm stekker. Deze mini-jack plug je op vrijwel alle smartphones, tablets, MP3-spelers, laptops en computers. De kabel brengt als voordeel mee dat het vooral de Hi-Res audio ten goede komt, want er gaat geen kwaliteit verloren.

Echter wordt een bekabelde koptelefoon door sommige gebruikers als een belemmering ervaren, omdat je ermee kunt blijven haken of er knopen in het snoer kunnen komen. Wil je dit voorkomen, dan kies je voor een draadloze koptelefoon. Er wordt dan draadloos muziek gestreamt vanaf het afspeelapparaat, doorgaans door middel van de techniek Bluetooth. Vrijwel alle smartphones beschikken hier ook over, waardoor verbinding maken eenvoudig is.

3. Geluidskwaliteit

Voor de ‘gewone’ luisteraar zal de geluidskwaliteit van minder groot belang zijn. Fabrikanten hebben een mooie standaard gezet, waardoor verschillen soms amper hoorbaar zijn. Toch is het voor audiofielen van wezenlijk belang dat het geluid zo eerlijk mogelijk wordt weergegeven, zoals de artiest het heeft bedoeld. Echte muziekliefhebbers gaan dan al gauw voor High Resolution audio: een feature die hogere sample snelheden biedt, zodat je origineel geluid krijgt zonder verlies van kwaliteit. Geluid wordt op die manier niet verkleind, waardoor details mooi hoorbaar blijven. Je dient dan wel Hi-Res audio te downloaden.

Schaf je jouw koptelefoon aan voor normaal, dagelijks gebruik en wil je toch goed geluid, let dan op het frequentiebereik. Dit staat wel vermeld in de specificaties van de koptelefoon. Onze tip is om een zo groot mogelijk frequentiebereik te nemen, maar daarbij niet teveel te letten op het verschil tussen 23 kHz en 24 kHz.

Let op comfort
De eerder besproken formaten van koptelefoons hebben ook direct invloed op het comfort tijdens het luisteren. Zo valt een Over-Ear model over de oren, waardoor je geen last krijgt van beknellingen, maar heeft dit wel een zwaarder gewicht. Qua gewicht merk je vanzelfsprekend het minst van oordopjes.

Ook materiaalgebruik is bepalend voor het comfort. Premium modellen hebben over het algemeen een hoger comfortniveau, waar dan ook een prijskaartje aan hangt. Daarnaast zijn hoofdbanden vaak verstelbaar en oorkussens soms draaibaar, waardoor je ze naar jouw voorkeur kunt aanpassen. Bij oordopjes is het vaak zo dat er opzetstukjes in meerdere formaten worden bijgeleverd, zodat je een formaat kan kiezen welke het beste in jouw oren past.

Design
Het kiezen voor een bepaald design koptelefoon, is puur een kwestie van smaak. Veel merken richten zich op een bepaalde doelgroep. Zo zijn er headphones die passen bij de urban-lifestyle, maar ook meer zakelijk ogende koptelefoons. Net als mensen, verschillen ook koptelefoons in stijl. Zo is er voor ieder wat wils. Kijk je met een meer praktisch oog naar het ontwerp van een koptelefoon, dan kun je ook rekening houden met de opvouwbaarheid. Sommige koptelefoons zijn opvouwbaar, waardoor je ze eenvoudig opbergt en vervoert. Vooral als je veel onderweg bent, is dit een pré.

Ontdek de juiste koptelefoon voor jou met behulp van een headphonespecialist and enjoy Goodlife!