Alles over suppen: Stand-up Paddling

Suppen is in de laatste jaren razenpopulair geworden. Je hoort iedereen over dit stand-up paddling. Ook in Nederland zie je steeds meer mensen op een sup staan, en dat werkt toch wel aanstekelijk. Maar waar komt deze hype vandaag? Is het zo gemakkelijk als dat het eruit ziet? En hoe bereid je je voor op de eerste kennismaking met deze hippe watersport?

Waar komt suppen vandaan?

Op een plank staan met een peddel in de hand is niet alleen iets van de laatste jaren. Al eeuwen lang bestaat dit principe en bewegen mensen zicht voort over het water door middel van een bord en een stok. De oorsprong van het huidige suppen zien we echter in een soort van surfen, zoals dat is ontstaan in Hawaī. Hier stonden surfleraren op hun surfboard met een peddel om zo hun leerlingen goed te kunnen volgen tijdens de les. Handig toch?

Full-body workout

Mensen zijn om allerlei redenen enthousiast over deze relatief nieuwe sport. Zoek je de rust van het water? Wil je werken aan je core? Verbeter je graag je conditie? Of hou je gewoon van sporten met vrienden? Suppen heeft het allemaal!

Het maakt niet uit wat je leeftijd of fitnessniveau is – iedereen kan paddleboarden proberen. Er is relatief weinig impact op je lichaam, waardoor ook veel mensen deze sport makkelijker vinden dan bijvoorbeeld hardlopen. Ga staan voor meer uitdaging op het gebied van balans, of zoek het dichter bij de grond met een aantal yogaoefeningen. Nog meer uitdaging nodig? Probeer dan je board eens uit in de zee! Door de golven vraag jij net wat meer van je lichaam en kom je ook nog eens op mooie plekken.

Tips om aan de slag te gaan

Ben jij klaar om aan de slag te gaan? Dan komt het moeilijkste deel van deze sport. Want hoe blijf je toch rechtop staan op zo’n bord? The key to succes is misschien wel om niet te veel van jezelf te verwachten. Denk niet dat je meteen zonder fouten kan blijven staan, maar blijf vooral realistisch. Meer tips nodig? Volg dan dit stappenplan.

#1 Probeer de eerste keer in kalm water, zonder wind of golven. Keep calm!

#2 Zet je knieën aan elke kant van het board ter hoogte van je handvaten

#3 Kom omhoog met de paddel in je hand. Zo hoef je niet opnieuw balans te zoeken om bij de paddel te komen.

#4 Paddel altijd met je dominante hand halverwege de paddel, en de andere hand bovenop.

#5 Switch niet te vaak van richting. Ga voor ongeveer 5 slagen per kant.

Geniet van de rust en ontspanning door te suppen op het water, enjoy goodlife!

Vind meer ontspanning op het lifestyle nieuws voor mannen platform mensgoodlife.