De best beoordeelde zonnebrand voor onder je skibril

Veel mensen beschermen zich tijdens hun wintersportavonturen onvoldoende tegen de schadelijke uv-straling in het zonlicht. Vooral jongeren menen nogal eens ten onrechte dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen. In dit artikel lees je over de verborgen gevaren van het zonlicht op de skipiste en kom je erachter waar je op moet letten bij het kiezen van je zonnebrand voor deze reis. Zoals skihelmen voor wintersporters een essentieel onderdeel van de uitrusting zijn, zo hoort de zonnebrand dat ook te zijn. Het gevaar op huidschade is namelijk groter dan je wellicht zou vermoeden.

Dichter bij de zon

Op de eerste plaats ben je op de skipiste dichter bij de zon dan gewoonlijk. Dat klinkt misschien gek, omdat het hemellichaam nog altijd op miljoenen kilometers afstand staat, maar het heeft niet zozeer met de afstand te maken, als wel met de samenstelling van de lucht op grotere hoogte. De uv-straling wordt door wolken, vocht en stof in de atmosfeer tegengehouden. Hoog in de bergen is daarvan veel minder sprake, waardoor de straling krachtiger is en dus ook meer huidschade kan aanrichten. Een goede ski zonnebril is dan ook een absolute must! Maar die beschermt vooral de ogen en er zal altijd nog een stukje huid onbedekt blijven.

Weerkaatsing van het licht

Zelfs als het bewolkt is, loop je op de skipiste gemakkelijk het risico op huidschade, als je geen zonnebrand gebruikt. Dat heeft te maken met het weerkaatsende vermogen van de sneeuw. Overal om je heen is het wit en daardoor wordt het aanwezige zonlicht voortdurend weerkaatst. Hierdoor krijg je dus veel meer licht te verwerken en dus ook veel meer uv-straling.

Ander jaargetijde

Ons lichaam stelt zich in op de jaargetijden. In de lente en vooral in de zomer stellen we het lichaam gewoonlijk bloot aan veel zonlicht. Daar is ons systeem helemaal op ingesteld. Wanneer je opeens in de winter een week lang in het volle licht gaat ronddartelen, staat dat haaks op wat gebruikelijk is. Het lichaam kan zo snel niet omschakelen en dus loopt de huid een extra risico op schade. Bovendien is onze huid onder invloed van kou toch al veel gevoeliger voor het ontstaan van kloofjes.

De beste zonnebrand

Kies altijd een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor, zoals de Garnier Ambre Solaire Ski Zonnebrand of de Biodermal Wintersport Zonnebrandcrème. Deze komen allebei goed uit de bus.

Krijg jij het al warm van de zon en de sneeuw? Smeer je dan goed in en bescherm je tegen UV-straling. Enjoy goodlife!

Heerlijk op wintersport met mensgoodlife, jouw favoriete mannen blog in Nederland.