voorbereiden op wintersport

Voorbereiden op wintersport

Zorg ervoor dat je alles op je wintersportlijstje hebt staan. Juist met wintersport is het belangrijk dat je alles even nacheckt. Met een lijstje creëer je overzicht, waardoor de voorbereiding een stuk relaxter gaat.

Rust van te voren goed uit. Wintersport is een mooie, intensieve happening waar je dagelijks actief bezig bent in de bergen. Dit vraagt veel energie van je. De meeste ongelukken gebeuren na een aantal dagen; Je voelt niet dat je vermoeid bent, en doordat het de voorgaande dagen goed ging kan je overmoedig worden. Neem dus op tijd een pauze!

Skiën voor twee

Laat je niet verrassen en ga voorbereid op weg. Laat je auto van te voren even nakijken op de ‘10 belangrijke punten’ (bandenprofiel, schokdempers, bandenspanning, oliepeil, koelvloeistof, ruitenwissers / ruitenwisservloeistof, remmen, uitlaat, accu, lampen). Zorg dat je geschikte winterbanden met sneeuwketting hebt, veiligheidsvest en een Wegenwacht service-Europa voor ingeval dat je autopech krijgt.

Begin rustig aan. Als je bij de plaats van bestemming bent, ga dan eerst rustig wennen aan het temperatuur en luchtdruk verschil. Eet en drink van te voren op je gemak, voordat je gelijk de piste op gaat.

Voorzie jezelf van goed materiaal. Kijk of je skischoenen/snowboots niet te groot, maar ook niet te klein zijn. Je moet je tenen kunnen bewegen. Laat je bindingen goed afstellen. Voorzie jezelf van een waterdicht skipak en handschoenen. De helm moet comfortabel op je hoofd zitten en een skibril waardoor je helder kan kijken.

Zoek geschikte kleding uit. Neem niet te veel onnodig kleding mee. Maar laat je ook niet verrassen door de warmte van de zon in de bergen en ook de gemene kou die er is. Zorg voor voldoende warme kleding, en denk ook aan thermokleding.

Smeer je goed in. Hoe hoger in de bergen, hoe hoger en krachtiger de UV straling. De kans is dus groot dat je snel verbrand. Zorg ervoor dat je meer dan genoeg zonnebrandcrème (vanaf factor 20) mee.

Maar het allerbelangrijkste op wintersport is. Wintersporten! Ga je nog even van te voren kijken of je nog kunt skiën of snowboarden voordat je echt de piste op gaat? Neem gezellig iemand mee om ook jouw ervaring te delen!