auto-wintersport-op-reis
auto-wintersport-op-reis

Goed voorbereid op wintersport

Het is winter in Nederland. Voor veel mannen betekent dit dat de wintersport ook weer voor de deur staat! Oftewel op weg naar Oostenrijk, Zwitserland Italië of Frankrijk. Waar je ook naartoe gaat, je zult een lang stuk moeten rijden. Het liefst wil je natuurlijk zo snel mogelijk op de piste staan, dus kiezen veel mannen ervoor om in één stuk door te rijden naar de sneeuw. Dit kan echter gevaarlijke situaties opleveren… In dit artikel zullen we je vertellen waarom en wat je kunt doen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de rit.

Goede voorbereiding

Misschien wel een van de meest voorkomende oorzaken van ongelukken tijdens lange ritten is een microslaap. Doordat je tijdens je rit naar je wintersport veel lange monotone stukken rijdt, is de kans op een microslaap erg groot. Tijdens een microslaap wordt het wakende centrum in je hersenen even uitgeschakeld en kun je niet meer snel reageren. Dit komt zelfs voor als je ogen nog open hebt! Al helemaal op de terugweg is de kans op een microslaap erg groot. Je hebt dan namelijk al een week lang minder geslapen. Hoewel veel mensen denken dat koffie of muziek helpt, is dit niet het geval! We zullen je daarom enkele tips geven om een microslaap te voorkomen:

De gouden tips van Carpardoo

Tip 1: Luister naar je lichaam

Als een van de volgende verschijnselen optreedt ga dan zo snel mogelijk de weg af: zware oogleden, droge mond, veel gapen of brandende ogen. De kans op een microslaap is dan namelijk erg groot.

Tip 2: Slaap voldoende.

Dit is natuurlijk logisch, maar wees ook tijdens de rit niet bang om je auto even aan de kant te zetten voor een dutje. Hoewel je natuurlijk zo snel mogelijk op je bestemming wilt zijn, gaat veiligheid altijd voor!

Tip 3: Rijdt samen!

Een bijrijder kan opletten of je nog wel genoeg focus hebt voor de weg. Daarnaast kun je natuurlijk lekker afwisselen. Als de ene persoon rijdt, kan de ander even slapen.

Denk aan je vervoermiddel

Naast het onderhoudt van je eigen lichaam, moet je vervoersmiddel natuurlijk ook in goede staat zijn voor een lange rit. Loop daarom voor vertrek de volgende checklist even door. (Dit is vooral belangrijk als je op wintersport gaat.)

  • Heeft de auto recent een kleine beurt gehad? Hierin wordt onder andere de olie, remschijven, bandenspanning, koelvloeistof, accu en je luchtfilter vervangen of gecontroleerd. Zo kom je niet voor onverwachte situaties te staan. 
  • Heb je winterbanden én sneeuwkettingen bij je? Winterbanden zijn in Duitsland verplicht en in veel skigebieden sneeuwkettingen ook. Controleer dus of je deze bij je hebt. 
  • Heb je een vignet gekocht? Koop deze op voorhand, hierdoor voorkom je boetes.

Als je al deze tips hebt gevolgd, kun je er eigenlijk wel zeker van zijn dat je goed voorbereid en met name veilig op weg gaat. Nu alleen nog de zwarte pistes overleven!

Lees meer over wintersport op lifestyle platform mensgoodlife.