hulp-bij-een-eerste-puppy
hulp-bij-een-eerste-puppy

Hulp bij een eerste puppy

Puppy’s krijgen het elke keer weer voor elkaar om mensen spontaan verliefd te laten worden. Zo’n schattig beestje, die geen vlieg kwaad doet, een beetje ondeugend is, genoeg liefde te geven heeft en zonder twijfel een lach op je gezicht tovert: wie smelt er nou niet bij het zien van die lieve puppy-ogen. Een ware toevoeging aan je huishouden is het zeker, mits je goed voorbereid bent. Kersverse puppy eigenaren kunnen namelijk nog weleens tegen verrassingen aanlopen. Heb je eenmaal je puppy in huis dan zijn de eerste weken erg belangrijk. In deze blog vind je een aantal tips ter voorbereiding op jouw eerste pup.

Haal het nodige alvast in huis

Een puppy over de vloer betekent dat je ook de nodige hondenspullen moet aanschaffen. Het is slim om deze spullen in huis te hebben voordat je de pup gaat ophalen. Wanneer je een kleedje of knuffel vooraf in het nestje van de pup legt en deze tegelijkertijd met de pup zelf mee naar huis neemt, krijgt de pup sneller een thuisgevoel (vanwege de bekende geur in het kleedje of de knuffel). Naast deze herkenbare geur is het belangrijk om te zorgen voor een veilige slaapplek, een bench of puppy ren, botjes, voer, een waterbak, een lange hondenlijn en een hondentuigje.

Creëer een puppyproof woning

Ongelukken zitten in een klein hoekje en deze willen we natuurlijk vermijden. Het is belangrijk om je woning aan te passen op de komst van je pup. Dit betekent dat je alle snoeren en draden op moet bergen, geen spullen moet laten slingeren, (mogelijk) giftige spullen uit huis moet halen en dat je ervoor moet zorgen dat de prullenbakken en papierbakken buiten het bereik van je pup staan.

Tip 1: Maak van de bench een feestje

Houd het deurtje overdag open en beloon je pup als hij uit zichzelf erin gaat. Leg er ook wat lekkers in en zorg ervoor dat hij de bench als een fijne plek ziet waar hij kan rusten. Want rust is heel belangrijk voor puppies. Ook is de bench een handige tool voor de puppy alleen laten training.

Tip 2: Creëer een welterusten-momentje

Het is laat en jij en de pup moeten naar bed. Zorg ervoor dat je hem vlak voor je naar bed gaat nog hebt uitgelaten en voorkom dat je te veel water laat drinken. Want een volle blaas en een lange nacht zonder plasje doen, gaan niet goed samen. Wat wel goed gaat is vlak nadat je de pup hebt laten plassen buiten en een korte wandeling hebt gemaakt, een leuk momentje thuis te creëren. Zo kan je een Puppy KONG in de bench met wat lekkers erin leggen, waarna de pup helemaal tot rust kan komen. Dit is het moment om welterusten te zeggen. Ideaal voor een puppy die aan een benchtraining bezig is.

Tip 3: Bijten mag maar dan wel aan een flosje

Wanneer je pup er flink op los bijt omdat hij met je wilt spelen of omdat hij zich verveelt is niet altijd even fijn. Het is belangrijk dat je pup weet waar hij wel en niet in mag bijten. Op hem mopperen en straffen heeft geen zin. Sterker nog je puppy kan zelfs bang van je worden. Probeer daarentegen wat afleiding. Zo kan jij je hand omwisselen met een flosje of botje. Daar worden honden zelfs nog gelukkig van ook. Omwisselen en afleiding zijn dan ook ideale tactieken voor een bijten afleren training.

Tip 4: Vier feest als je puppy buiten plast

Het zindelijk maken van je puppy is wellicht de zwaarste taak voor nieuwe baasjes. Vooral wanneer de pup een beetje eigenwijs is en niet altijd netjes plast waar dit mag. Maar ach het is nog maar een baby, toch? Probeer daarom zo veel mogelijk signalen op te pakken en ga direct naar buiten wanneer je merkt dat je pup een plasje moet doen. Doet hij dit vervolgens netjes op het gras, maak er dan een feestje van. Zeg uitbundig “goed zo!” aai hem en geef wat lekkers. Zo heeft je puppy nog meer zin in een volgend plasje buiten de deur. En als het toch mis gaat, gewoon negeren. Word vooral niet boos, dit is erg belangrijk voor het zindelijk maken van een puppy.

Tot zo ver een aantal zeer interessante tips van Robbin, die zijn kennis graag met je deelt via zijn Puppygroep.nl community. Zijn boeken zijn zeker het lezen waard wanneer je een puppy in huis haalt.

Geniet goed voorbereid van je nieuwe pup, enjoy goodlife!

Ontdek meer dierennieuws op lifestyle voor mannen blog mensgoodlife.